Колоезденето се превръща в предпочитан начин за транспорт, особено на места, където климатът го позволява. Гърция е точно такава локация и предлага разнообразие от приятни дестинации за каране на планинско и шосейно колело. Следвайки примера на драконовите закони за шофиране, колоездачите също трябва да спазват закона за движение. В Гърция има около 80 фирми, предлагащи велосипеди под наем, но сме сигурни, че по-запалените колоездачи ще вземат своите бегачи за почивката.

Почти всеки остров може да се похвали с добра вело култура, но препоръчваме да обърнете внимание на остров Кос, където има много равни пътища и липсва изморителното катерене. Гърция предлага повече от 20 хиляди вело пътеки и маршрути, с които човек може да открие особена красота, различна от тази на популярните курорти. Ето и някои основни правила за колоездачите:

Не е позволено да пиете и да карате велосипед

Може и да не вярвате, но алкохолното вето е наложено дори за колоездачите. При наличието на 0.05 промила в кръвта, полицията официално може да запише, че сте били пияни и ще наложи глоба от 200 до 1200 евро. Проверките се правят най-често при евентуален пътен инцидент, но не се изненадвайте и от изненадващи проби.

Велосипедистите трябва да спазват правилата за движение

Колоездачът е задължен да предпазва всички останали и да не бъде заплаха на пътя. Забранено е карането срещу движението.

Задължително е използването на вело алеи, когато са налични, те се разпознават лесно с помощта на син кръгъл знак и нарисувано бяло колело. Споделените алеи с пешеходци изискват от колоездача да дава предимство на пешеходците и да запазва безопасна дистанция.

Снимка: iStock

Гръцката полиция следи сериозно за колоездачи на тротоара. Освен ако не е посочено друго и не се пресича тротоар, качването и свободното движение са напълно забранени. Забранено е и преминаването на колоездачи по затворени улици, предвидени само за пешеходци. Позволява се преминаване единствено чрез бутане на колелото. Зоните, в които има споделено преминаване, са посочени с конкретен знак - P-65 и P-66.

Карането на колело по гръцката магистрала е абсолютно забранено, без значение колко бърз е колоездачът. Магистралите са маркирани със специални знаци и е почти невъзможно да бъдат пропуснати от запалените атлети.

Гърция изисква от всеки велосипедист да разполага със светлини - предна бяла и задна червена, както и светлоотразители. При каране във вело алея е задължително да се спазват светофарите, проектирани специално за този тип движение. Велосипедистите също подлежат на глоби при преминаване на червен светофар, както и останалите участници в движението.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Гръцките полицаи налагат глоби за група, която заема цялото пътно платно, както и на групи, които не се движат в редица. Особено внимание се обръща на по-сериозен брой велосипедисти, които могат да предизвикат задръстване. 

Говоренето по телефон, докато сте на колело, отново може да привлече вниманието на трафик полицията. Законът посочва, че винаги трябва да държите кормилото с две ръце в града. Провеждането на разговори се допуска само с помощта на слушалки, но без музика.

Забранява се превозването на други пътници върху рамката. Позволени са така наречените двуместни велосипеди - тандем, както и седалки за по-малки деца, но само това. Глобите за возене на рамка са сурови.

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки всички посочени мерки, Гърция все още не изисква от всеки колоездач да бъде с каска. Това остава силно препоръчително, но няма да бъдете глобени, ако искате да усетите морския бриз по време на вело разходка. Санкциите за каране без каска са ориентирани предимно за водачи на мотори и други двуколесни моторни превозни средства.

Не забравяйте да монтирате и звънец на колелото си, когато карате в градската среда на Гърция. Това е задължително изискване за абсолютно всеки. 

Преди всичко се посочва, че колоездачът носи отговорност за себе си и околните, което ясно ни показва, че южната ни съседка е помислила за почти всеки сценарий. Вело културата в Гърция е на особено ниво, но винаги може да откриете някой недоволен на пътя, затова карайте с повишено внимание.