Над хиляда участници от 28 кукерски групи от цялата страна ще се включат в тазгодишното издание на Националния фестивал на маскарадните игри "Старци в Турия", съобщи за БТА кметът на община Павел баня Иса Бесоолу. Празникът ще се състои на 30 март в павелбанското село Турия. Фестивалът се организира за поредна година от администрацията в Павел баня, съвместно с Кметството и местното Народно читалище "Чудомир - 1905".

От всички групи десет са от община Павел баня, а 18 са от други градове в цялата страна, коментира кметът. Ще се включат общо 630 участници от кукерски състави от: Перник, Смолян, Ямбол, Домлян, Стралджа, Калофер, Широка лъка.

Ежегодно фестивалът "Старци в Турия" събира хиляди участници от цялата страна, а дефилето има състезателен характер, напомни Бесоолу. И тази година ще бъдат раздадени различни награди, сред които са "Чудомирова награда" за най-атрактивен и жизнерадостен състав, наградата на кмета на общината, награда "Иван Загоров", както и награди за автентични маски, костюми и персонажи и за цялостно представяне. В деня на фестивала дефилето започва с представяне на всяка група, а участващите състави ще бъдат оценявани от жури, определено със заповед на кмета Бесоолу.

Фестивалът се организира от 60-те години на миналия век, когато такива има само в Перник и в Турия. Първоначално в него са участвали единствено кукерски групи от Турия и Широка лъка, но постепенно събитието се разраства и през последните години се радва на все по-голям интерес от страна на групи от цяла България и представя в цялата и пъстрота кукерската и маскарадна традиция в различните региони на страната.

"Името "Старци в Турия" произлиза от павелбанското село, тъй като само в региона кукерите се наричат "старци". Това идва от древни езически времена, а техните хлопки там наричат "дюзен". Фестивалът се казва така от 16 години и от тогава се организира ежегодно. Обикновено това е последният кукерски фестивал в страната в календара за годината, тъй като кукерските игри традиционно се изпълняват около празника Сирни Заговезни в края на зимата и преди настъпването на пролетта. Кукерската традиция в региона се спазва от много години, тя се характеризира с идването на пролетта.

"Старците" обикалят селото и прогонват злото от домовете на хората, след което се събират край река Туийска, където символично "изкъпват" злите сили и ги потапят във водите и, обясни Иса Бесоолу. Целта на фестивала е да се съхрани тази дългогодишна традиция и тя да продължи да се предава от поколение на поколение, както е било и до сега, каза той и подчерта, че във всички местни кукерски състави участват и много малки деца.

"Старци в Турия" е част от разнообразната програма на тазгодишните Чудомирови празници в Павел баня, които са посветени на живота и творчеството на известния писател и художник Димитър Чорбаджийски - Чудомир, който е родом от село Турия, припомни Иса Бесоолу.

Тази година те ще започнат на 22 март с представяне на албума "Спомени от миналото - Къщите на Павел баня" на Гергана Гечева, която е родственик на Чудомир. Събитието ще се състои в зала "Младост" на Народно читалище "Напред - 1903", а участие ще вземе класът по класическа китара при казанлъшкото читалище "Възродена Искра" с ръководител Стефан Христов.

На следващия ден ще започне и първият Национален фестивал на комедийните спектакли "Чудото", който е с конкурсен характер и ще представи на публиката пет комедийни постановки на театрални трупи от цялата страна. Начало на фестивала на 23 март ще постави представлението "Роднини" на Хасковския драматично-куклен театър "Иван Димов", посочи кметът.