В края на есента турските курорти по крайбрежието се запълниха с европейски граждани, главно пенсионери. Съчетаване на почивката в хотелите по средиземноморското крайбрежие, където все още може да се къпят в морето, и на лечебните процедури в спа центровете е привлекателна алтернатива за прекарване на зимата на топло и по-икономично в сравнение с много европейски държави. Това посочи д-р Шебнем Акман Балта от Асоциацията на младите бизнесмени (ТЮГИАД), цитиран от БТА.

Предпочитани на първо място са спа комплексите, които са включени в системата на здравния туризъм за чуждестранните граждани, откъдето идват значителни постъпления.

По данни на турската Асоциация на износителите през 2021 година по линия на здравния туризъм в Турция са пребивавали 643 хиляди пациенти. Приходите от тях са били в размер на 1,6 млрд. долара.

Само през първите шест месеца на настоящата година е постигнато 71 процента увеличение на приходите.

През 2023 година се очакват 1.5 млн. пациенти от чужбина.

Съчетаването на възможностите за лечение и рехабилитация, с които разполага Турция, както и условията, които предлага за туризъм и отдих, привличат европейците. В същото време постъпленията, които прави отделен посетител по системата на здравния туризъм, са доста по-значителни в сравнение с тези на обикновения турист, каза представител на туристическата асоциация в Анталия.

Туристическите фирми, спа комплексите и хотелите организират програми за отдих и лечение специално за пенсионери от европейските държави и им предлагат преференциални цени, които започват от 18 500 турски лири (1000 евро) за двумесечна почивка.

Общо 152 хотела в Анталия предлагат такива програми.

Търкиш еърлайнс и частната авиокомпания Пегасус изпълняват директни полети от европейските столици до курортните центрове Измир, Анталия, Бодрум, Мармарис, които работят и през зимния сезон. Освен в Турция европейските граждани имат възможност да почиват и да се лекуват и в т.нар. Севернокипърската турска република, която също развива здравен туризъм, отбелязват от бранша.