Градовете се радват на най-различни класации - от най-богатите до най-опасните. Налична е класация за най-добра мобилност и в някои случаи ще се изненадате, че има класация за най-добър аромат - победител е Атина, макар и да е трудно да си представим на какво ухае в задръстване.

Туристическият сайт Paying Too Much е решил да разгледа всички големи градове и да провери качеството на хотелите, здравните услуги, номерът на туристите и възможностите на природата, включващи разходки, чист въздух и места за активност.

На тази база правят и извода за най-добър град за пенсиониране.

В проучването влизат всички големи градове от цял свят, като европейските няма да изненадат толкова, колкото основните кандидати за първо място:

  1. Сингапур
  2. Мюнхен
  3. Осло
  4. Хелзинки
  5. Бризбън, Австралия
  6. Оукланд, Нова Зеландия
  7. Берлин
  8. Амстердам
  9. Сидни, Австралия.

Победителят в класацията ще ви шокира, защото става въпрос за Мелбърн! Австралийският град предлага много хотели на разумна цена, както и квартири. Инфраструктурата му е перфектна и човек може да се движи спокойно с градски транспорт.

Снимка: iStock by Getty Images

Природата и слънцето са подходящи за старини, а що се отнася до активност, там винаги има какво да се прави. Недостатък ще са насекомите и някои от агресивните хищници, но Мелбърн остава достатъчно добре урбанизиран.

Климатът може да не е за всеки, но ако обърнете внимание на класацията, изборът не е особено добър - смразяващи температури или горещо слънце.

Европейските градове не би трябвало да изненадват никого, подбрани са онези, които имат висок стандарт на живот, качествено здравеопазване и силна социална политика. Пенсионирането там може да е приключение, но крайният резултат е оправдан.