Предстоящите топли дни ще накарат всеки да се замисли за една по-вълнуваща и интересна почивка. Курортите вече са готови за посрещане на гости, но ако сте почитатели на по-големи градове и имате афинитет към история, тогава имате правилната локация. Европа може да предложи много възможности.

Атина ще ви даде много история, докато Берлин ще изненада със своя нощен живот. Забавленията идват с нуждата от повече финанси, а ако те не са чак толкова много, обърнете внимание на най-евтините градове, в които може да почивате.

Компанията Quotezone се занимава с издаването на застраховки при пътуване и решава да анализира местата, за които нейните клиенти купуват най-много застраховки.

С оглед на тази информация, застрахователите обръщат внимание и на цената на един обяд, цената на бирата, разходите за хотел и туристически такси (налични в някои градове от тази година). В анализът се включват дори и таксите за градски транспорт. В изследването са включени всички европейски градове с определени исторически забележителности.

Очаквано е, че в класацията няма да попаднат градове като Амстердам, Лондон или Париж. Те винаги ще бъдат приключение за всеки турист, но ако все пак искате да почивате и да се порадвате на ситуацията, ориентирайте се към тези дестинации.

  1. Рим
  2. Берлин
  3. Виена
  4. Атина
  5. Мадрид
  6. Лисабон

Снимка: iStock by Getty Images

На 3-то място е Истанбул. С доста сериозна история, красиви пазари и кухня, турският гигант има всичко. През вековете е видял редица цивилизации да преминават покрай него. Анализаторите посочват, че един обяд е на средна цена от 16-18 евро, докато градският транспорт е около 1 евро.

Снимка: iStock by Getty Images

На 2-ро място откриваме Загреб, който може да се похвали с подобни цени. По-важното е, че там може да платите около 4-5 евро за бира в заведение, ако сте се ориентирали към по-сериозните бирарии. Наемането на хостел и квартира също влиза в категорията за евтини почивки.

Снимка: iStock by Getty Images

Най-евтиният град за почивка е Варшава! Полската столица няма туристически такси и се хвали с някои от най-евтините хотели в Европа. Цената за стая варира между 60-70 евро на вечер, но ако потърсите малко по-сериозно, може да откриете и други по-достъпни оферти.

На фона на Лондон, където всичко е няколко пъти по-скъпо, откриваме, че стая в нормален хотел коства около 121 паунда. Точно по тази причина е поставен на предпоследно място в класацията за бюджетни почивки. Париж ще бъде един от най-скъпите градове през настоящата година, макар и французите да започнаха да свалят цените на хотелите.