Когато става въпрос за най-луксозните пътувания с влак в света, Eastern & Oriental Express е сред първите, които да изберете. Мнозина са убедени, че едва ли има по-вълнуващо пътуване от това през Югоизточна Азия на борда на красив, луксозен влак в изумруден цвят и златни орнаменти, от който да се наслаждават на постоянно променящите се пейзажи на Малайзия от вагона за наблюдение.

Снимка: Eastern & Oriental Express

За съжаление, маршрутът е прекратен през 2020 г. Но сега той се завръща в целия си грандиозен блясък. Историческият влак ще се движи отново от февруари 2024 г. с обновени вагони и нови маршрути.

Снимка: Eastern & Oriental Express

Първите пътувания ще бъдат по тридневния маршрут "Същността на Малайзия", който ще преведе пътниците през буйни дъждовни гори, обширни оризови полета и живописни селца. Пътуването започва от гара Уудлендс в Сингапур и продължава на север до Куала Лумпур, столицата на Малайзия, преди да спре за екскурзия с корабче до великолепния остров Лангкави.

След това пътниците се връщат на борда и пътуват на север до остров Пенанг, който напълно оправдава репутацията си на кулинарната столица на Малайзия. Там те ще имат богат избор от местни екскурзии, независимо дали предпочитат да открият кулинарното изкуство или да разгледат зашеметяващите храмове и култура в стария квартал Джорджтаун.

Оригиналният маршрут на E&O продължаваше през Тайланд до Банкок. Този етап от пътуването все още няма да бъде възстановен. Но ако оставим настрана дестинациите, най-важното в пътуването несъмнено са легендарните вагони. Те са реновирани, с изящни малайзийски бродерии и коприна, а 15-те включват осем спални вагона, два вагона-ресторанта и открит вагон-наблюдателна площадка... Има дори такъв с пиано бар.

Що се отнася до цената... билетите за Eastern and Oriental Express започват от 3 000 евро на човек. Категорично е скъпо, но пък това е преживяване, което се случва веднъж в живота.

Снимка: Eastern & Oriental Express