"Най-мразената" сграда в Египет ще се превърне в елегантен хотел, пише онлайн изданието "Иджиптшън стрийтс", цитирани от БТА. Египетският суверенен фонд сключи договор с американо-емиратския консорциум "КайроХаус" (CairoHouse) за преустройване на огромната постройка на площад Тахрир, наричана Могама, в луксозен хотел с 450 стаи и 50 апартамента.

Историческата сграда в сърцето на Кайро става символ на египетската бюрокрация след официалното й откриване от крал Фарук през 1952 година, малко преди свалянето на монархията в Египет, припомня в. "Тъ нешънъл". Могама, което на арабски език означава "комплексът" е построен на мястото на британски казарми с идеята да събере под един покрив повечето административни услуги.

До неотдавна в 14-етажната сграда работят около девет хиляди държавни служители, които издават шофьорски книжки, визи и всякакви други документи. През 2019 година египетското правителство започва преместването на администрацията от Могама, за да облекчи трафика в района на площад Тахрир.

Най-известното филмово превъплъщение на Могама е в комедията "Тероризъм и кебап" (Ал ирхаб уал кебаб) на режисьора Шериф Арафа от 1992 година. Лентата разказва историята на египтянина Ахмед, който, раздразнен от бюрократичната тромавост, стига до ситуацията да вземе всички в сградата за заложници. При преговорите с министъра на вътрешните работи Ахмед иска като откуп кебап за всички заложници.

Проектът за преобразяването на Могама на стойност двеста милиона долара се очаква да бъде завършен до края на 2024 година.