Заради свличането на земни маси сградата на The Crooked House е потънала частично в земята, което ѝ носи неофициалното име "най-кривият пъб на Великобритания".

Но това не пречи на посетители от цял свят да идват да изпият халба бира, а когато плащат, да се забавляват как парите им се "търкалят" по бара. Вече не.

Сградата от 18-и век е изпепелена след пожар през уикенда. Два дни по-късно това, което е останало, е разрушено и сега от него са останали само отломки. Полицията разследва инцидента като възможен умишлен палеж.

Снимка: Getty Images

Загубата на историческата забележителност разгневи и натъжи местната общност. Само две седмици преди пожара имотът е продаден на частен собственик, а местният съвет заявява, че разследва дали разрушаването на сградата е нарушило законите за планиране на строеж.

Полицията съобщава, че работи по "няколко линии на разследване", включително разглеждане на записи от камери за видеонаблюдение, съдебномедицински доказателства и свидетелски показания, но заявява, че не са извършени арести.

Но случаят бе подет от британската преса, както и онлайн, което накара полицията да предупреди за "безполезни" спекулации.

"Туптящото сърце на Дъдли"

Разположен в село Химли, близо до пазарния град Дъдли, пъбът се превръща в забележителност заради фасадата си и интериора.

Мат Райт, местен жител на Дъдли, изпил първата си бира в "Кривата къща", казва пред CNN, че кръчмата е "туптящото сърце на Дъдли".

"Когато пътуваш по света и кажеш, че си от Дъдли, всички те питат: "Това е The Crooked House, нали ?". Защото тя е там от близо 300 години, моите баби и дядовци и прабаби са пили там - тя е била неразделна част от нашата общност. Толкова се гордеехме с нея."

Снимка: Getty Images

След като научава, че сградата ще бъде продадена на частен купувач "за алтернативна употреба" по-рано това лято, Райт и други жители на селото започват кампания за спасяване на историческата си кръчма.

Райт е съосновател на групата Save The Crooked House. Създадени са онлайн петиции, а групата във фейсбук наброява повече от 15 000 членове. Един от тях дори предлага да се изпрати писмо на крал Чарлз. Жителите на селото се сплотяват около кръчмата, за да спасят сърцето на местната общност. Вместо това се оказват в  траур, след като пожарът и разрушаването на кръчмата очевидно са "убили" надеждите има  да оцелее. "Това е като смърт в семейството", казва Райт за CNN.

Местният съвет заявява, че е "невероятно натъжен от загубата" и разследва събарянето на заведението. Кметът на Уест Мидландс Анди Стрийт обещава да възстанови кръчмата "тухла по тухла".

Колкото и невероятно да звучи, това няма да е първият случай, в който легендарна кръчма в Англия се възстановява по този начин.

На строителни предприемачи в Лондон е било наредено да възстановят кръчма, след като тя е била съборена, въпреки че в този случай е било установено, че става въпрос за незаконно събаряне. В хода на разследването е посочено, че кръчмата трябва да бъде възстановена "тухла по тухла", което на практика означава, че тя трябва да бъде построена възможно най-близо до оригинала, включително с използване на "спасени" материали.

Но в случая с "Кривата къща" това изглежда малко вероятно. Ръководител на съвета заявява пред BBC, че "от оригиналните тухли е останало много малко, което може да се използва".

Макар че все още много неща не са известни за пожара и последвалото разрушаване, част от причините, поради които случаят намери такъв отзвук в Обединеното кралство, е, че макар пъбовете да са много обичана институция, много от тях се затварят, често за да бъдат преустроени от нови собственици.

Последните няколко години бяха трудни за британските собственици на пъбове. Продължаващото въздействие на Brexit, пандемията от Covid - 19, а напоследък и нарастващите сметки за енергия.

Фирмата за недвижими имоти Altus Group заявява пред CNN, че "броят на пъбовете, "изчезващи" от английските и уелските общности, които някога са обслужвали, се е увеличил рязко през първите три месеца на годината до 51 на месец, което е с близо 60% повече, отколкото през 2022 г.".

Саша Лорд, председател на Асоциацията на нощните заведения, заявява пред CNN: "Обединеното кралство трябва да свърши по-добра работа за защита на кръчмите - кръчмите са общностни центрове в провинцията - ако им отнемете това, общностите се разпадат."