Фиордите на Норвегия предлагат безброй места с невероятни гледки, но едно от тях можете да видите на снимки в интернет много по-често от останалите.

Скалата Тролтунга със спиращата дъха гледка отвисоко скоро за първи път ще бъде площадка за сватбена церемония.

Скалата се намира на около 1100 м надморска височина и стърчи хоризонтално на 700 м над езерото Рингедалсватнет.

Заради формата ѝ в превод от норвежки името ѝ означава Езикът на трола.

Снимка: iStock by Getty Images

На скалата често се правят предложения за брак - впечатляващата гледка е не само чудесен край на изтощителния преход, но и невероятен фон за снимки. Датска двойка е първата, която ще си каже заветното "да" на скалата, като местните власти са обявили, че на тази дата и други двойки могат да се оженят на Тролтунга. Според успеха на събитието, то може да бъде повторено и на други дати.

Сватба на Тролтунга все пак си остава избор само за най-големите авантюристи и техните гости.

Изкачването до главозамайващата скала е един от най-популярните, но и най-трудните маршрути на открито в скандинавската страна.

Снимка: iStock by Getty Images

Около 80 000 души годишно изминават дългата 13 км пътека до Тролтунга от най-близкото село.

Заради стръмния и неравен терен, осеян с реки, блата и гигантски скали, разстоянието се изминава за 5-6 часа в посока, като нито по пътя, нито накрая има заслони или други места за почивка (и за освежаване на булката).

Вече има планове за изграждане на хижа по средата на трасето, където нарастващият брой планинари да могат да спрат за почивка, вода и храна.