Всяка година международния сайт за живеещи в чужбина хора Internations прави мащабно проучване, за да подреди в класация най-добрите градове по света, в които човек може да живее като чужденец.

През 2020 г. класацията е базирана на гласовете на над 15 000 души, които живеят в 181 държави и територии и са представители на 173 националности. Сред въпросите, на които те са отговорили, са колко удобен е местният транспорт, колко достъпно е здравеопазването, каква е цената на живота, колко лесно е да се намерят нови приятели и други.

Първото място се заема от Валенсия, Испания, чиито чуждестранни жители харесват климата и нивото на местното здравеопазване. Заемащият второто място испански град Аликанте е дружелюбно място, на което можеш да се почувстваш като у дома си за 4 от всеки 5 анкетирани.

В Лисабон чужденците се чувстват най-сигурни за личната си безопасност. Любопитно е също, че 5 от градовете в топ 10 се намират на Иберийския полуостров.

Ето ги и най-добрите градове за живот като чужденец според гласувалите през 2020 г.:

Валенсия (Испания)

Аликанте (Испания)

Лисабон (Португалия)

Панама Сити (Панама)

Сингапур (Сингапур)

Малага (Испания)

Буенос Айрес (Аржентина)

Куала Лумпур (Малайзия)

Мадрид (Испания)

Абу Даби (ОАЕ)

В дъното на класацията откриваме градовете, посочени от най-малко чужденци като дружелюбни и приятни места - Салмия (Кувейт), Рим (Италия), Сеул (Южна Корея), Милано (Италия), Найроби (Кения), Париж (Франция) и Йоханесбург (Южна Африка).