Всяка година в Бали идват не само мусоните, но и сезонът на пластмасовия боклук. Вълните изхвърлят на брега десетки тонове боклуци от морето, голяма част от които пластмаса.

Най-засегнати са плажовете Кута, Семиняк и Легиан - тези, които традиционно привличат най-големите тълпи от туристи. Заради пандемията и затворените граници на Бали в момента плажовете са пусти, но по това време на годината те обикновено са пълни с плажуващи.

Причината за сезонното явление са мусоните. Голямото количество валежи и силните ветрове, които духат от запад на изток, предизвикват големи вълни и водят до изхвърляне на плажовете на между 30 и 60 тона отпадъци от човешка дейност всеки ден.

Властите и местните хора в Бали събират боклука ежедневно, но това е само временно решение, тъй като не е отстранена причината за появата му.

Пред Guardian доктор Денис Хардести, австралийски специалист по замърсяване с пластмаса, който работи по проблема с индонезийското правителство, споделя, че с всяка изминала година количеството боклук става все по-голямо и това причинява големи загуби за индонезийската икономика, като вреди и на обитателите на моретата.

Системата за управление на отпадъците на островите Бали и Ява тепърва започва да се реорганизира, като предстои още много работа за екзотичната държава, ако иска да запази красотата на природата си и любовта на посетителите си.