Планетата ни е изпълнена "докрай" с различни цветове, но има местенца на нея, където цветовата палитра наистина поразява въображението.

1. Каньо Кристалес е река в Колумбия, известна със своите цветове. Тя е наричана "течна дъга".
Цветовете си тя дължи на малки растения, които я обагрят в цветовете на дъгата всяка година от юли до октомври.

(вижте снимките и съответните описания в галерията)
2. Пясъчните дюни в югозападната част на Мавриций се наричат седемцветни, заради цветовете, смесени в пясъците - червено, лилаво, синьо, зелено, жълто и кафяво. Дюните са създадени от постепенното преобразуване на базална лава в глинести минерали. Различните цветове са резултат от различните температури на охлаждане на скалата. Интересното е, че ако смесвате шепа цветни пясъци, пясъчните зърна ще се утаят отново в различни слоеве.

3. Лагуната  Колорадо - Потоси, Боливия

Малкото солено езеро с червен цвят е мястото, където се събират стада от фламинго. Червеният цвят дава червеникав пигмент във водораслите, които живеят тук.

4. 'Езеро на утринната слава" в националния парк Йелоустоун, САЩ

Ярките цветове в това покрито с пара езеро са резултат от работата на пигментирани термофилни бактерии (екстремофили), които процъфтяват при екстремни температури. Различните нюанси на оранжево и жълто показват промяна на температурата.

5. Национален Геопарк Чжан Гънся в Дансу, Китай.
Пясъчниците и шистите в него са от Еоцена и ранния Миоцен, преди около 24 милиона години

6. Водопадът Хауасу в Гран Кениън, САЩ.
Яркозеленият каньон и прекрасните водопади, които се намират в него, са оазис сред горещата пустиня. Тъмният тюркоазен нюанс на водата е резултат от висока концентрация на магнезий и калциев карбонат.

7.Пейнтид дезърт, Национален парк  "Вкаменената гора", САЩ. Слоевете от камък, пясъчници и шисти в различни цветове се простира на североизток от Аризона на 19.5 хиляди квадратни  км. Цветът на пейзажа е резултат от изобилието на желязо и магнезий в слоевете скали.

8. Падината Данакил, Северна Етиопия.  
Едно от най-горещите и ниско разположени места в света. Данакил е известен със своите жълти и зелени седименти от сяра и сол. Това място често се нарича люлка на човечеството. През 1974 г. тук са намерени останките на Australopithecus afarensis или Lucy.

9. Гейзър Флай, Невада, САЩ.

Малък, но забележителен  гейзер, създаден от хората. Докато пробиват кладенец в търсене на източници на геотермална енергия през 1964 г., инженерите неволно "освобождават" гейзер.
През годините богатата на минерали вода на гейзера, която непрекъснато изхвърля фонтани на височина от 1,5 метра, също образува травертинни хълмове. За ярките цветове на гейзера трябва да благодарим отново на пигментираните термофилни бактерии, екстремофилите..

10. Тинойке Дзигоку, Япония 
Името на този източник от японски се превежда като "проклето езерце".
Не бихте искали да се потопите в него! Температурата на водата е 77,8 градуса по Целзий, а тук хората в миналото са били подлагани на мъчения.
Въпреки тъмната  си история, червеният цвят няма нищо общо с кръвта. Всичко се дължи на високата концентрация на железен оксид.

11. Розовият плаж в Сардиния, Италия. Мекият розов цвят на пясъка се дължи на фрагментите от черупките на стари морски мокроорганизми, живяли в тези акватории.

12. Цветните рудници Калхън, САЩ. Намират се в Колорадо.

13. Големият Призматичен източник, Йелоустоунски национален парк, САЩ. 
Огромният геотермален източник  е пръв по големина в САЩ и трети в света. Но той е известен не с размера си, а със своето ирисоподобно оцветяване. В големия призматичен източник живеят много пигментирани бактерии, които се чувстват страхотно в тези богати на минерали горещи води.