Бали страда от години заради огромния проблем с боклука по плажовете. Но това, което се случва през последните дни, е невиждано до този момент: от няколко дни насам плажове и речни брегове биват заливани от огромно количество боклук, който излиза от океана и реките.

Особено тежко засегнати са плажовете Кедонганан и Джимбаран, които се намират в областта около Кута, популярна сред сърфистите, пише вестник Bali Sun. Местността Пекату също страда силно от боклука - там се намира и известният плаж Dreamland Beach.

Причината за това огромно количество боклук, застигащо плажовете и речните брегове, са силните западни ветрове. Те редовно изваждат на сушата толкова много боклук, че цели плажове биват покрити от най-различни отпадъци.

Службата по събиране на отпадъците работи безспирно, но все още не е успяла да извози всичкия боклук. В акцията по почистването се включват и туристи. Други, които са мечтали да прекарат отпуска на някой плаж като от пощенска картичка, са разочаровани.

Снимка: iStock by Getty Images

 

Бали има тежък проблем с пластмасовите отпадъци. И причината далеч не се крие само в природнте феномени. Природозащитници казват, че хората в Бали просто не се замислят за опазването на околната среда. Много от местните хора просто изхвърлят боклука зад къщата си, сред храстите или в реките, казват активистите.

По данни на ООН Индонезия е вторият в света най-голям замърсител с пластмасови отпадъци след Китай. "Страната произвежда годишно 3,2 милиона неконтролирани пластмасови отпадъци. Около 1,29 милиона от тях попадат в морето", се твърдеше още през 2020 година в доклад на ООН. Със своите над 274 милиона жители Индонезия се нарежда на четвърто място сред страните с най-многобройно население в света.

Снимка: Getty Images