Ако сте се скарали с половинката, обикновено последното нещо, което искате, е да се окажете затворени с него/нея между четири стени.

Макар да не звучи особено логично, този метод за спасяване на бракове се е практикувал в едно село в Трансилвания, днешна Румъния, и се оказал толкова ефективен, че Биертан може да се похвали само с един развод за последните 300 години.

Село Биертан се намира в Трансилвания и е едно от Седемте саксонски села в страната, защитени от ЮНЕСКО. Има вид на застинало във времето място - калдъръмени улички, селски пазар на площада и укрепена църква, кацнала на хълм в центъра му. Именно в тази църква се крие разковничето на невероятния успех на браковете тук.

Освен крепостни стени и храм, в църквата има и едно специално помещение, малко по-голямо от килер, в което в продължение на 300 години местния епископ затварял двойките, които били на ръба на раздялата. Те прекарвали заключени до шест седмици според състоянието на своите отношения.

В стаята, днес превърната в музей, има само маса, стол, легло и ракла. По време на престоя си в помещението двойката трябвало да дели всичко - една възглавница, едно одеяло, един комплект прибори за хранене.

По това време лутеранството доминирало голяма част от живота на живеещите в Трансилвания саксонци, включително брака. Макар разводът да бил разрешен при определени обстоятелства, целта била съпрузите да остават заедно.

Когато двойка идвала при епископа с молба за развод, той ги изпращал в съпружеския затвор на Биертан.

Снимка: iStock by Getty Images

Но спасяването на брака невинаги е било романтично осъзнаване, а често имало по-прозаично обяснение.

"Причината те да оставали заедно вероятно не е била любов," разказва местният свещеник на Биертан пред "Би Би Си". "Причината е била да работят и да оцеляват. Ако една двойка е била заключена за шест седмици, много трудно щели да си осигурят храна за следващата година, затова те са били принудени да излязат и да продължат да работят заедно."

Дори и днес свещеникът получава запитвания от двойки с влошени отношения дали могат да ползват съпружеския затвор в Биертан.

Село Биертан имало около 5000 жители през 1510 г., било известно с пазара си и културния си живот. Основалите го саксонци получили разрешение да се заселят тук, за да пазят унгарските земи от нападения на татари и османци. Затова и църквата е укрепена - има девет отбранителни кули и крепостни стени. В моменти на вражески атаки, тя се превръщала в сигурно убежище.