Нова експресна автобусна линия № 61 тръгва до местността "Златните мостове" в природен парк "Витоша", информира Столичната община (СО) на интернет страницата си. Автобусите по новата линия ще се движат ежедневно от 15 юли. Предложението за новата линия е на заместник-кмета по транспорт инж. Илиян Павлов и общински съветници, посочват от СО, предаде БТА.

Началната спирка на новата линия № 61 ще бъде под Моста на влюбените на бул. "България". Автобусът ще се движи през кв. "Бояна" до крайната си спирка "Златните мостове" в природен парк "Витоша". Превозните средства ще спират при булевардите "Акад. Иван Гешов", "Гоце Делчев", "Тодор Каблешков", както и на няколко спирки в кв. "Бояна", уточняват от СО.

Целта е да се осигури бърз директен транспорт към планината Витоша, както и връзки с метрото при НДК и при бул. "Иван Гешов". Освен това, 61 ще даде възможност и за качване на велосипеди на началната спирка при НДК, посочват от СО.

Линия № 63, която досега стигаше до "Златните мостове", се скъсява до спирка "Ул. Бялата чешма" и започва да се обслужва от нископодови автобуси с климатик, което ще подобри комфорта на пътуване в кварталите "Бояна" и "Бъкстон", поясняват още от Общината.

През уикендите между 13 юли и 15 септември се разкрива и туристическа автобусна линия №200. Тя ще се обслужва с двуетажен автобус на всеки час. Маршрутът й ще бъде от храм-паметник "Александър Невски" до крайна спирка код 6439 пл. "Св. Ал. Невски" (на ул. "Оборище"), се посочва още на интернет страницата на СО.

Автобусите линии 288, 304 и 801 започват да се движат и през почивните дни, информират още от СО.