Италианското правителство планира да увеличи данъците за ваканционни жилища за краткосрочно отдаване под наем в светлината на недостига на жилища в големите градове, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Италианското дясноцентристко коалиционно правителство се споразумя данъкът върху доходите от краткосрочни наеми да бъде увеличен от 21 на сто до 26 на сто като част от проектобюджета за 2024 година.

Мярката е насочена към собствениците на жилища, които притежават повече от един ваканционен имот, като по-високият данък се прилага, ако ваканционният имот се отдава под наем за повече от 30 дни в годината.

Дясноцентристката партия "Форца Италия" се противопостави на повсеместното увеличение на данъка.

Проектобюджетът все още трябва да бъде одобрен от двете камари на италианския парламент. В допълнение към борбата с недостига на жилища в големите градове правителството планира с тази мярка да се справи с високите наеми и свръхтуризма.

Целта е да се увеличи броят на апартаментите, които се отдават под наем дългосрочно.

Много наемодатели предпочитат да предлагат апартаментите си на туристи за повече пари и да организират отдаването на имотите под наем на платформи като Airbnb.

Особено в големите градове в Италия жилищното пространство става все по-оскъдно. Броят на апартаментите, в които може да се живее с дългосрочни договори, е намалял, докато броят на ваканционните имоти е нараснал.

Според правителството тази ситуация се е превърнала в сериозна конкуренция за хотели и конвенционалната туристическа индустрия.