Нова Зеландия обяви, че е готова с план за отваряне на границите си, като това ще става поетапно.

Чуждестранните туристи ще бъдат допускани на територията на страната от 30 април 2022 г., съобщава "Ю Ес Ей Тудей".

В първата фаза на отварянето ще бъде разрешено на напълно ваксинирани новозеландски граждани да влизат в страната, без да бъдат поставяни под карантина в специални хотели с медицински персонал.

Министърът по въпросите на COVID-19 на Нова Зеландия Крис Хипкинс заяви: "Затварянето на границите беше една от първите стъпки, които предприехме, за да предпазим страната си от COVID-19, и отварянето ще бъде последно."

От 16 януари ваксинирани новозеландци ще могат да влизат без карантина от Австралия, а от 13 февруари - от всички останали държави.

Чужденците ще трябва да почакат до 30 април, за да могат да пътуват до Нова Зеландия, като от тази дата ще бъдат допускани само ваксинирани лица.

Възможно е този етап да бъде разделен на отделни фази, в зависимост от вида виза, който могат да получат желаещите да посетят страната.

Според обявените към момента правила чужденците ще трябва да представят сертификат за ваксинация, отрицателен PCR тест, история на пътуванията си, както и да се тестват при пристигане и да се самоизолират за първите седем дни. Тази изолация ще може да бъде на посочен от пътниците адрес, а не в специалните карантинни хотели, които се използват в момента.