Считано от 1 май, неделя, се отменят противоепидемичните мерки за влизане на лица, пристигащи от други държави, на територията на Република България. Това нареди министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, с което влизането в България на практика ще се завърне към това, което беше преди пандемията.

От българи и чужденци няма да се изискват нито ваксинационен сертификат, нито тест, нито документ за преболедуване от COVID-19.

В комбинация с отменените ограничения в много други държави по света, това означава, че пътуването без COVID документи вече е възможно до над 30 страни (вижте списък на страните, чиито граници се преминават без тест или ваксина ТУК).

Правилата, които важат до 1 май

От министерството припомнят, че до 1 май лицата, пристигащи от други държави на територията на Република България, се допускат при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или отрицателен бърз или PCR тест.

Тези, които не разполагат с нито един от тези документи, подлежат на задължителна 3-дневна карантина, след която имат право да си направят тест и да се освободят от нея, ако той е отрицателен.