Секунда след като прекрачите прага на новия музей на Ханс Кристиан Андерсен в родния му град Оденсе в Дания, светът ще се превърне във вълшебна приказка, където незнаен свят се крие под земята, градината е магически лабиринт, а мистериозни звуци и картини провокират въображението ви.

Първият по рода си музей, посветен на приказките на Андерсен ще отвори врати през лятото на 2021 г. и ще включва детска къща, подземен музей, градина с лабиринт от храсти и невероятна комбинация от звуци, светлина и видео, които постоянно ще изправят посетителите пред нови приказни ситуации.

Вижте галерия >>>

Градината в музея на Андерсен

Снимка: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning

Архитектът зад проекта е прочутият японец Кенго Кума (чието дело е и новият Олимпийски музей в Токио). По думите на самия Кума музеят "не говори за Андерсен, а като Андерсен."

Част от музея по време на строителството

Снимка: Odense City Museums

"Идеята зад архитектурния дизайн напомня на методите на Андерсен, където един малък свят неочаквано се разширява в голяма вселена," разказва още той.

Кума потърсил вдъхновение в приказките на Андерсен и една от любимите му станала "Огнивото", в която дърво разкрива магически подземен свят. Оттам се появява и идеята за подземния музей.

"Като за начало се гмурваме в приказките, защото това е което всеки знае. Идеята не е да преразказваме историите, а по-скоро да изразим това, че са познати и да вдъхновим хората да прочетат още от Андерсен," разказва директорът на градските музеи в Оденсе Торбен Грьонгард Йепесен.

Като Малката Русалка - визуализация от бъдещия музей на Андерсен

Снимка: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning

Поглед от покрива на недовършения още музей

Снимка: Odense City Museums

"Новият музей е място за учудване, въображение и магически приключения, които предразполагат към размисъл и създават нови гледни точки към нас самите, към природата и обществото - както за датчаните, така и за чуждестранните посетители от всякакви възрасти, които всяка година се стичат в Оденсе, за да видят родното място на поета - то също ще бъде част от музея," гласи официалното описание на Музея на Ханс Кристиан Андерсен.

Родното място на Ханс Кристиан Андерсен в Оденсе

Снимка: Odense City Museums

Магическата градина при катедралата на Оденсе

Снимка: Odense City Museums

Паметникът на Андерсен в Оденсе

Снимка: Odense City Museums

Какво трябва да знаете: Очаква се музеят да отвори врати през лятото на 2021 г. в родния град Оденсе на писателя, но все още не е обявена точна дата. Следете официалния сайт на музея за актуална информация.