Тригодишният круиз, който трябваше да отплава от Истанбул на 1 ноември, трябваше да се превърне в безпроблемно плаване по света и в бленуван номадски живот за неговите обитатели. Но броени дни преди планираната дата на отплаване, круизите Life at Sea се движат в бурни води - тъй като все още нямат кораб, пише CNN.

Компанията вече е уведомила пътниците, много от които са платили десетки хиляди долари, че трябва да се подготвят да се качат на борда на 11 ноември в Амстердам - на три часа полет от Истанбул.

В изявление за CNN, Life at Sea обвинява за забавянето "финализирането на превода на средствата за покупката", което според нея "отнема повече време от очакваното". Очаква се сделката да бъде финализирана до края на седмицата.

Снимка: Life at Sea Cruises

Преди 14 дни, на въпрос дали продажбата, която беше планирана за края на септември, е осъществена, компанията даде същия отговор. "Очакваме да получим прехвърлянето на собствеността на кораба през следващата седмица", заяви Кендра Холмс, главен изпълнителен директор на Miray Cruises, която притежава Life at Sea, като добави, че круизът ще отпътува, както е планирано, на 1 ноември от Истанбул.

"Като екип с десетилетен опит в тънкостите на света на круизите, ние винаги сме имали решение за непредвидени ситуации, заложено във всеки график", каза тя тогава.

От Истанбул до Амстердам

Когато компанията се сдобие с круизния кораб AidaAura, който трябва да бъде преименуван на MV Lara - той ще се нуждае от 18 дни в сух док, за да започне ремонт, а след това ще се премести в Амстердам, според новото съобщение.

"Ако не ви е удобно да летите до Амстердам, все пак ще планираме качване във Фрийпорт (Бахамски острови) на 21 ноември", се казва в изявлението, което изглежда идентично с изпратеното до пътниците съобщение. В изявлението се дават указания на круизните туристи да се свържат с компанията, която ще плати за пренасочването на хората към Амстердам или Фрийпорт, включително за покриване на разходите за настаняване и "маршрута".

"Разбираме, че тази промяна не е желана, но правим всичко възможно да се съобразим с всички и да запазим това приключение, дори и да е малко закъсняло", допълват те.

Междувременно някои пътници са все по-загрижени за закъсненията и за липсата на прозрачност от страна на круизите Life at Sea. "В момента всички сме на тръни - несигурността е мъчителна", казва един от жителите (както ще бъдат наричани пътниците), пожелал да остане анонимен. "Нямам нищо против закъснението, но няма да имам нищо против отмяната и връщането на парите ми".

Друг "жител", който също отказа да бъде назован, се опасява, че круизът няма да отпътува изобщо, но добавя, че се чувства "тъжен, но горд, че се записахме за такова невероятно приключение". "Просто се надявам да ми върнат парите, ако не отплаваме", добавят те.