2021 г. определено не е сред най-силните години за пътуване, но класацията на най-могъщите паспорти в света отново е факт.

По данни на Туристическата организация на Обединените нации в една трета от страните по света действа пълна забрана за влизане на чуждестранни граждани. Най-могъщите паспорти в момента не са така вездесъщи както преди, но притежателите им могат да се надяват в бъдеще да си ги ползват по предназначение.

Как се оформя подредбата?

Класацията Henley Passport Index отчита броя на държавите, до които може да се пътува с даден паспорт без виза или с възможност за получаване на виза при пристигане. Според критериите, ако не ви е необходимо предварително кандидатстване за виза, паспортът ви е силен.

При подреждането на страните през 2021 г. не са взети предвид текущите ограничения за пътуване по време на пандемия.

Кои са най-силните паспорти?

За поредна година Япония оглавява класацията. Притежателите на японски паспорти могат да пътуват свободно до 193 държави.

На второ място е Сингапур със 192 държави, а Германия и Южна Корея си делят третото със 191 държави.

Италия, Финландия, Испания и Люксембург са на четвърто място, като осигуряват безвизов достъп на гражданите си до 190 страни.

Най-слаб през 2021 г. е афганистанският паспорт, който дава достъп на притежателите си едва до 26 страни без изисквания за предварително визово одобрение. В края на класацията са още Ирак, Сирия, Пакистан, Йемен, Сомалия и Палестина.

Къде е България?

България е на 16-о място заедно с Хърватия. Българският паспорт дава достъп без виза до 173 страни по света според индекса.