Със задълбочаващата се неяснота около края на ограниченията за пътуване все повече на преден план излиза световната тенденция хората, които работят от вкъщи да сменят дома си за няколко месеца или дори година.

След като останаха без туристи, много дестинации се преориентираха към дългосрочно пребиваващите и направиха специални визи, с които канят чужденци да живеят и работят на територията им. Повечето от тези места могат да се похвалят с чудесни плажове, офис кът под палма и почти целогодишно топло време.

Вижте някои от възможните посоки по света, в които можете да се отправите в търсене на мястото на новия си офис от вкъщи.

 

Монсерат

Снимка: iStock by Getty Images

Карибският остров Монсерат е едно от най-скорошните попълнения в клуба на екзотичните дестинации, на които човек може временно да премести офиса си. Малкият остров е отвъдморска територия на Великобритания на 50 км от Гваделупа и Антигуа, където дневните температури целогодишно са 27-30 градуса.

Изискванията са кандидатите да имат постоянна работа с доход от минимум 70 000 долара годишно, както и здравна застраховка. В замяна могат да получат работна виза за една година.

Мавриций

Снимка: iStock by Getty Images

Африканският остров Мавриций обяви Премиум туристическа виза, която дава достъп до екзотичната дестинация за дистанционно работещи чужденци за срок до една година. Изискванията са доста по-олекотени в сравнение с многото държави, които слагат праг за минимален годишен доход. Тук изискванията са да работите за компания извън Мавриций, да покажете доказателство за наето място за живеене и да имате подходящи туристически и здравни застраховки. Освен това визата е безплатна.

Бермуда

Снимка: iStock by Getty Images

Бермуда също няма изисквания за минимален доход на тези, които искат да поживеят там за период от една година. Сред условията на специалния сертификат са да работите дистанционно или да сте студент в дистанционна форма на обучение.

Сертификатът струва 263 долара. 

Барбадос

Снимка: iStock by Getty Images

Още през юли миналата година Барбадос обяви, че приема дистанционно работещи чужденци за срок от една година. Специалната визова програма няма големи изисквания към кандидатите - няма праг за минимален доход, освен това няма да плащате данък върху доходите в Барбадос.

Заплаща се единствено визата - 2000 долара.

Каймановите острови

Снимка: iStock by Getty Images
 

Специалната програма Global CItizen Concierge дава възможност на всички, отговарящи на определени условия, да работят дистанционно от Каймановите острови за до две години. Сред изискванията са годишен доход от поне 100 000 долара годишно, здравна застраховка, банкови извлечения и доказателство за липсата на криминално минало.

Таксата за кандидатстване е 1469 долара.

Антигуа и Барбуда 

Снимка: iStock by Getty Images

Още една карибска дестинация предлага специална виза за дигитални номади, като финансовите изисквания са доста по-ниски в сравнение с околните страни. Нужно е да можете да предоставите доказателство, че печелите поне 50 000 долара годишно и да можете да си позволите здравна застраховка по време на целия си престой (максимално две години).

Цената за кандидатстване е 1500 долара.

Дубай

Снимка: Getty Images

През октомври Дубай обяви своята програма за дигитални номади, благодарение на която всеки, който печели поне 5000 долара месечно, може да се премести в слънчев Дубай за срок от една година. Специалната виза дава достъп до банкови услуги, местен номер и интернет в емирството, а за децата на преселилите се семейства е обещан достъп до местните училища. В Дубай не се начислява данък върху доходите.

Мексико

Снимка: iStock by Getty Images

Визата за временно гражданство на Мексико позволява на чужденците да живеят за една година в страната, а след това да кандидатстват за удължаване с още три години. За целта трябва да докажете, че имате доход от поне 1620 долара месечно. С нея не можете да работите за мексикански компании.

Естония 

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да смените обстановката, но не ви се ходи на другия край на света, няколко европейски държави също имат програми за дългосрочен престой за работещи от вкъщи. През август миналата година Естония стана първата страна в Европа, която обяви, че е готова да посрещне работещите от дома си за една година. Минималният праг на доходите, който трябва да сте покрили шест месеца преди кандидатстване за визата, е 3504 евро месечно.

Цената на визата е между 80 и 100 евро според дължината на престоя.

Исландия

Исландия, която доскоро предоставяше специалната си работна виза за дистанционно работещи само на граждани от Шенгенското пространство, сега разширява обсегът на визата до всички, които могат да пътуват до Исландия без виза (включително българи). За да получите разрешение да преместите офиса си в Земята на огъня и леда за шест месеца, трябва да работите за компания извън Исландия или да сте самонаети, да изкарвате поне 88 000 долара годишно и да имате подходяща здравна застраховка.