Испанският остров, доскоро прочут с бурния си нощен живот, Ибиса обяви, че възнамерява да наеме частни детективи, които да се дегизират като туристи и да откриват нелегални партита, нарушаващи правилата срещу разпространение на COVID-19.

Клубовете, които привличат диджеи от цял свят, са затворени заради увеличаващия се брой заразени на острова, но това доведе до увеличаване на броя на частните партита, съобщава испанското издание на "The Local".

Затова местните власти обявиха, че издирват детективи на възраст между 30 и 40 години, които да надушват партитата, преди да са се провели, и да информират полицията за тях.

По данни на местните власти нелегалните партита често се провеждат във вили в провинциалните части на острова, за да не привличат вниманието на съседи и полиция. На тези събития понякога се събират до 500 души.

Събиранията се организират от местни организации, определяни от властите като "мафия". Участниците в нелегалните партита научават за тях в социалните медии или биват спирани от специални хора край баровете. Входът за тези събития може да достигне до 100 евро.

Местните власти вече са получили предложения за обявената от тях позиция от различни места в Европа, но уточняват, че имат интерес да наемат само професионални частни детективи.

Балеарските острови, от които е част Ибиса, са с едни от най-високите нива на разпространение на COVID-19 в цяла Испания.