Скопелос, островът, добил световна популярност като снимачна площадка на мюзикъла “Мама мия”, планира нови атракции, с които да посрещне посетителите си след нормализиране на обстановката покрай пандемията, съобщава гръцката информационна агенция АНА.

В началото на 2021 г. започва мащабен проект, в рамките на който ще бъдат реновирани и изградени нови пешеходни и веломаршрути, които ще пресичат целия остров.

Около 100 км екопътеки ще бъдат маркирани и обновени. Те свързват села, манастири и църкви (на острова има над 300 църкви и параклиси), изгледни площадки, гори и крайбрежни пътеки, минаващи през защитени по НАТУРА 2000 зони. По екопътеките туристите ще могат да видят както някои от най-популярните забележителности на острова, така и по-непознати атракции.

Отделно е планирано изграждането на четири изцяло нови маршрута за маунтийн байк, като специално са предвидени трасета за хора без опит в този спорт. Скопелос вече е популярен сред почитателите на планинското колоездене, които са привлечени от пресечния терен и многобройните културни и природни забележителности по трасетата за спускане.

Очаква се работата по обновяването на старите пътеки и изграждането на новите маршрути да приключи в края на пролетта на 2021 г., за да може туристите, които островът очаква от началото на лятото, да се възползват от новите възможности за опознаване на Скопелос.