Училища, ресторанти, хотели, спортни зали: от края на август до повечето обществени места в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства, ще се допускат само ваксинирани срещу КОВИД-19, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.

Комисията за борба с коронавируса реши да разреши достъпа до обществени места само за ваксинирани от 20 август 2021 г., се съобщава в публикувано вчера изявление на властите на Абу Даби.

ОАЕ се състои от седем емирства, включително столицата Абу Даби и Дубай, където мерките срещу коронавируса и правилата за ваксинацията са различни.

Според комисията "първата фаза на решението" включва училища, университети, музеи, търговски центрове, ресторанти, хотели и спортни зали. Новата мярка обаче няма да се прилага до супермаркети и аптеки. Това на практика означава, че туристи, които не са ваксинирани срещу КОВИД-19, няма да могат да пътуват до емирството.

През последните седмици Абу Даби предупреждаваше за ограничения за неваксинираните. В средата на юни властите обявиха, че достъпът до обществените пространства като супермаркети, ресторанти и плажове ще бъде запазен само за ваксинираните и за хора с наскоро направен отрицателен PCR тест.

Подобни мерки бяха въведени и в други страни от региона като Кувейт, където от неделя насам неваксинираните нямат право да влизат в търговски центрове, спортни зали и ресторанти. Саудитска Арабия ще изисква от 1 август ваксинация за достъпа до всички обществени и частни учреждения, както и за ползване на обществения транспорт.

Животът в ОАЕ през последните месеци се върна като цяло към нормалното. Ресторанти, търговски центрове и хотели са отворени за обществеността. През юли 2020 г. Дубай беше една от първите дестинации, отворили врати за международните туристи. Абу Даби направи същото в края на декември. Общо в страната са регистрирани над 631 000 случая на заразяване, като 1807 от заразените са починали.