След като редица държави премахнаха изискванията за представяне на тест или ваксина при преминаване на границата им, България също въведе аналогично правило, което към момента важи само за десет държави.

Българи и чужденци, пристигащи в България от Северна Македония, Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Израел и Египет, не е необходимо да представят цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или отрицателен тест.

Какво означава това за двупосочните пътувания?

Това означава, че на практика пътуването без тест и ваксина в двете посоки вече е възможно за българите, които планират да посетят Турция (само през сухоземните граници, тъй като при пристигане в страната със самолет, се изискват ваксина, тест или документ за преболедуване), Румъния, Сърбия, Унгария, Полша, Словакия и Чехия.

За останалите държави от списъка все още са в сила изисквания за представяне на COVID документ при влизане на територията им от българи.

Ако пътувате за Израел, трябва да представите отрицателен PCR тест при влизане в страната.

Ако пътувате за Северна Македония, трябва да представите сертификат за ваксинация, преболедуване или тест (PCR или бърз антигенен) на границата.

За влизане в Египет ще ви трябват ваксинационен сертификат или отрицателен тест (PCR или бърз антигенен).

СЛЕДЕТЕ АКТУАЛНИТЕ МЕРКИ И ОБЛЕКАЧАВАНЕ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА COVID-19 ТУК >>>