Китайски археолози откриха уникална гранитна фигурка, която изобразява копринена буба и датира отпреди 6000 години, съобщи Синхуа.

Находката е своеобразно потвърждение на древната легенда за произхода и разпространението на коприната. Археолозите са се натъкнали на реликвата в северната част на Китай.

Фигурката е изработена от светлокафяв гранит с издълбани линии. Според китайското министерство на културата това е най-древната фигурка на копринена буба, намерена в страната. Професорът от университета на Дзилин Дуан Тяндзин казва, че находката свидетелства за тъкането на коприна в Северен Китай преди 6000 години.

Формата на статуетката и качеството на изработката й разкриват колко високо са ценили древните китайци копринените буби.

"Резултатите от проучването доказват, че производството на коприна е съществувало в окръг Сясян преди 6000 години.

Изящните шарки на скулптурата отразяват значението, приписвано на копринените буби в древността", казва ученият. По думите му откритието потвърждава легендата за произхода и разпространението на коприната. Окръг Сясян в провинция Шанси, където е открита находката, е считан за едно от родните места на древната китайска култура. Смята се, че именно тук легендарната Лейдзу - съпругата на Жълтия император, е научила предците да отглеждат копринени буби.