Отливът на туристи вече се усеща, ако трябва да сме обективни, защото руският пазар си е доста стегнат, няма раздвижване, това каза Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според нея последните няколко години руснаците са били много силно представени в България. По думи й няма, на този етап, кой да ги замени напълно и кой да замести тяхната липса.

„В този смисъл се усещат сътресения. От друга страна се засили един полски пазар. Поляците в момента са много силно насочени към дестинация България”, каза Иванова.

Тя изрази съмнение обаче, че колкото и да са добре ориентирани към нас, надали ще запълнят липсата на руски туристи.

Иванова сподели, че много от хотелиерите разчитат, че кризата може да се предотврати, ако вътрешният пазар и българските граждани се насочат към българското Черноморие.

"Поляците имат интерес към България, те сега започват обаче да идват. Май месец поляци не можем да очакваме. Туристите, които бяха през май в курортите специално в Слънчев бряг са немците и англичаните“, съобщи Иванова.

И допълни, че руснаци и украинци все пак има, колкото и малко да са те. По думите на Иванова, друга страна, който проявява интерес към страната ни през летните месеци е Унгария.

Според Иванава броят на българските туристи, които почиват по българското Черноморие, се увеличава.

"Само че сравнено с други държави, например с една Испания – там вътрешният туризъм е безкрайно развит“, смята тя и допълва, че там разчитат изцяло на сънародниците си да почиват по тяхното Средиземно море.

Според нея, българите предпочитат „ол инклузив“ пакети на нашето Черноморие.

"Цените в сравнение с една Турция, например, която е популярен с „ол инклузива” си, са доста по-ниски. Въпреки всичко в тази посока има още какво да се работи. Хубаво е, че почиваме и в чужбина, но е хубаво да развием и вътрешния си туризъм“, смята Иванова.