Тунизийските власти въвеждат облекчени условия за организирани групи от чуждестранни туристи, влизащи в страната, сред които и отпадане на изискването за задължителна 5-дневна карантина, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Това ще даде възможност на туристите, които искат да почиват на топло и слънчево място по Великден, да резервират почивка в Тунис навреме. Първите полети за африканската страна са на 30 април.

Новите разпоредби влизат в сила от днес и важат при условие че туристите притежават ваучер (полет + трансфер + туристическо настаняване) и пристигат с чартърни или редовни полети като част от организирани пътувания (inclusive tour).

По информация на посолството ни в Тунис при влизане в страната туристите трябва да представят документ за отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването. Те не трябва да се отделят от организираната група при придвижване във и извън хотелите. При желание да напуснат групата туристите могат да го направят само при наличие на втори PCR тест с отрицателен резултат, направен за собствена сметка на 5-ия ден от пристигането си.

Мисията ни в Тунис обръща внимание, че по време на престоя си в страната туристите следва да спазват стриктно въведения здравен протокол.

От МВнР припомнят, че от 18 април 2021 г. Тунис прие по-строги противоепидемични мерки, като движението на превозни средства и на обществения транспорт е забранено в часовия интервал между 19:00 ч. и 5:00 ч. Има въведен вечерен час от 22:00 ч. до 5:00 ч. Забранени са също така и всякакви публични и частни събирания.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството ни в Тунис на следния номер: +216 71 798 962, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +216 29 835 428. Сигнали могат да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].