Едно от най-дискутираните отваряния на туристическа дестинация, наред с това на Гърция, е на Тайланд.

От азиатската държава вече обявиха плана си за постепенно облекчаване на мерките, който включва допускане на ваксинирани чужденци на остров Пукет без задължителна карантина от 1 юли.

Сега обаче властите заявиха, че ако не бъде постигнат стаден имунитет от населението на острова, отварянето ще бъде отложено.

В специално изявление тайландският министър на спорта и туризма каза: "Притеснени сме относно срока за отваряне. Ще трябва още да обсъждаме административния план за ваксинация. Ако не бъде постигната целта за стаден имунитет, може да се наложи да отворим само отделни части на Пукет."

През последните седмици се наблюдава повишаване на броя на случаите на заразени с новия коронавирус и Тайланд се оказва на кръстопът дали да допусне туристите на територията си и да стартира процеса по възстановяване на икономиката си, или да отложи за пореден път отварянето на границите си, за да се справи със здравната криза.

В момента всички чужденци, пристигащи в Тайланд, са длъжни да се изолират в задължителна 10-дневна карантина за своя сметка веднага след пристигането си в страната. Освен това трябва да имат здравна застраховка с покритие от минимум 100 000 долара и включен риск коронавирус.