Как ли е изглеждала България преди 2,5 милиона години? Какви ли животни са бродили по земите ѝ?

Трудно е да си представим светът без познатите ни градове и села, а още повече без Homo Sapiens. Съвсем скоро няма да има нужда да даваме толкова сложни задачи на въображението си.

В началото на 2022 г. във Вършец ще отвори врати нова атракция - палеопарк с макети на животни, населявали района през последните 2,5 милиона години.

Палеопаркът се намира в Боровия парк във Вършец, в него има макети на саблезъби тигри, гепарди, хиени, носорози, лешояди, елени и други праисторически животни.

Макетите са направени по проучванията на палеонтолози и орнитолози, направени през 90-те години на миналия век. При разкопки около Вършец тогава са открити останки от 160 вида животни.

Освен алеи с животни, в палеопарка има и сграда с изложбена площ и възможност за презентации на историята на животни, живели някога в района.

През последните няколко години община Вършец ремонтира градския парк, който е втория по големина у нас след Борисовата градина в София, изгради нова спортна зала, въжен парк, площадка за кънки, рампа за скейтборд, нови спортни площадки и фитнес на открито, обнови игрищата за волейбол и баскетбол в парка и т.н.

Всяка година общината организира богата програма за Празника на минералната вода и Балкана през лятото и привлича все повече и повече туристи.

В града и общината има нови хотели и къщи за гости и вече Вършец привлича курортисти не само с лечебната минерална вода и чистия въздух, а и с атракции, които да осмислят времето на гостите, коментира кметът на града Иван Лазаров пред БТА.

Паркът е изграден по проект с финансиране от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Новата атракция е на стойност 1,2 милиона лева.

* Снимката е илюстративна.