Всеки сезон е прекрасен, ако имате очи за него.

Ако сте посещавали едно и също място през четири различни сезона, знаете колко различно е усещането.

С настъпването на есента и градове, и села, и диви места се покриват с цветна наметка, но и носят усещане за носталгия по лятото.

Ако обичате мистичните мъгливи сутрини и слънчевите следобеди на есента, вижте на кои места в България те са още по-красиви! 

Вижте снимките в галерия >>>

Каньонът на водопадите край Смолян

Мостче по Каньона на водопадите

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Каньонът на водопадите е една от екопътеките в България с най-приказна атмосфера. Пътечките се вият сред дърветата, които есенно време пламват в червено и оранжево, дървените мостчета са покрити с окапали листа, а мъховете са наситенозелени.

В гората се чува само ромонът на реките и водопадите, а по изградените места за пикник по пътя можете да спрете за обяд.

Лещен

Село Лещен

Снимка: iStock by Getty Images

Кацнало на слънчев склон, село Лещен е чудесно място, на което да се порадвате на есенното слънце. Разходете се из пустите, застлани с калдъръм улици, за да усетите аромата на старите къщи. От високите части на Лещен се разкрива невероятна панорама към пиринските склонове.

Много от къщите се дават за нощувки, в селото има и кръчма.

Село Делчево

Изглед към село Делчево

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Делчево, Лещен и Ковачевица често вървят в комплект като маршрут за селски туризъм. Трите села са перфектна комбинация за селски и планински туризъм, като след дълга разходка из екопътеките в есенния хлад можете да се прибрете в уютна селска къща за вечеря и раздумки край камината. А вечерно време тишината е опияняваща.

По серпентините на пътя към Делчево има отбивка за почивка от завоите и панорамна гледка към Гоце Делчев и панорамата в краката ви.

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали през есента

Снимка: iStock by Getty Images

Представете си могъщите червеникави скали с издигащата се върху тях крепост, заобиколени от нюанските на есента. 

Дори вече да сте виждали Белоградчишките скали, струва си да ги видите през октомври - точно преди да окапят листата. Сутрешната влага прави цветовете още по-наситени. Обуйте стабилни обувки, защото скалите могат да са хлъзгави, и се пригответе да правите много снимки.  

Дяволският мост край Ардино

Дяволският мост

Снимка: iStock by Getty Images

Родопите винаги са добра идея за есенни разходки - гъсто покритите им с гори склонове заприличват на родопска черга. През този сезон можете да видите прочутия Дяволски мост край Ардино на фона на яркооранжевите склонове.

Шипченският манастир

Шипченският манастир

Снимка: iStock by Getty Images

С яркочервената си фасада с бели орнаменти Шипченският манастир "Рождество Христово" е като взет от Русия и поставен в град Шипка. Позлатените му кубета са в синхрон с есенните цветове на Стара планина.

Разходка до манастира, връх Шипка и гробниците в Долината на тракийските царе през септември и октомври е добра идея за тези, които не са почитатели на големите тълпи. Изберете си слънчев уикенд и се поклонете пред костите на хилядите българи и руснаци, загинали по време на Освободителната война.

Искърското дефиле

Гледка отвисоко към Искърското дефиле

Снимка: iStock by Getty Images

По скалните венци на Искърското дефиле има толкова много панорамни места с гледка към виещата се далеч долу река, че трудно ще си изберете.

Дефилето е любима посока за уикенд преходи и разходки, защото освен с кола, дотук може да се стигне и с влак. Събота и неделя вагоните са пълни с шумни компании от туристи и катерачи, семейства с деца и пенсионери - всички тръгнали да подишат чист въздух и да се възхищават на гледките, от които се е вдъхновявал Вазов.

Меандрите на Арда

Един от меадрите на река Арда

Снимка: iStock by Getty Images

Източните Родопи все още остават малко познат район - Мека за посветените в тайните им и за любителите на дивите места. Невероятните меандри на река Арда са едно от най-популярните места в тази част на България - завой след завой реката се извива, сякаш не може да реши накъде точно иска да тече.

На няколко панорамни скали над Арда можете да се изкачите, за да видите красотата ѝ отвисоко. Ако имате късмет, ще има и ниски облаци.

Язовир Кърджали

Брегът на язовир Кърджали

Снимка: iStock by Getty Images

Есенните мъгли придават необикновена мистичност на бреговете на язовир Кърджали. По обширното крайбрежие има ъгълче за всеки - и за тези, които търсят вили и хотели с удобства, и за тези, които искат само място, на което да разпънат палатката си.

Особено красиво е крайбрежието в слънчевите есенни следобеди, когато пожълтелите дървета хвърлят дълги сенки, а водата е във всички нюанси на синьо и зелено.

Крушунските водопади

Крушунските водопади

Снимка: iStock by Getty Images

Нереално сините Крушунски водопади обогатяват цветовата си гама през есента, когато макар и да не са толкова пълноводни, колкото през пролетта, ще напълнят очите ви с красота.

Есента има и по-малко посетители, което означава, че ще имате повече пространство и повече време да се насладите на красотата им.