Приключилият ски сезон беше успешен за Пампорово, независимо от сериозните климатични предизвикателства през топлата зима, коментира за БТА Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД. Около 4 процента е ръстът на посетители в курорта за зимния сезон, като се отчита увеличение на туристическия поток по отношение на румънския, турския и сръбския пазар.

Зимният сезон беше повече от добър, през цялото време ски зоната беше над 90 процента отворена, независимо от трудните климатични условия заради многото валежи от дъжд, обясни Беляков. Трудностите за туристическия бранш произтичат и от сложната външнополитическа обстановка в Европа, коментират от "Пампорово" АД.

Следващият ски сезон се очертава да бъде доста по-силен, прогнозира изпълнителният директор на "Пампорово" АД. Дружеството възстановява някогашни програми с британски туроператори, отсъствали през последните години от планинския курорт.

Наблюдаваната по време на Covid пандемията тенденция за увеличение на относителния дял на неорганизираните туристи, резервиращи ваканции без посредничеството на туроператори, вече се преодолява.

Около 30% са неорганизираните туристи сега, докато по време на пандемията бяха значително повече, каза Мариан Беляков. Според него туроператорите вече стабилно стъпват на краката си.

Пластовете се наместват и ставаме свидетели на по-сериозно овладяване на пазарите от страна на туроператорите, допълни той. Забелязва се и стабилизиране на туристическия пазар по отношение на завръщането към ранните резервации, според хотелиери. Става дума за ново обръщане на философията на резервиране, след като през постковид периода преобладаваше нагласата за записване на ваканции в последния момент.