Съобщенията за инвазията на дървениците предизвика изключителна тревога. През последните дни във френската столица се провежда Седмицата на модата, а освен това градът и околностите му са домакини на Световното първенство по ръгби до края на месеца.

Къде във Франция има дървеници?

Париж е в епицентъра на заразата във Франция. Дървеници са забелязани в хотели и квартири Airbnb, както и на обществени места, включително в кината, метрото и на летище Шарл дьо Гол.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Как Париж се зарази с дървеници?

Настоящата епидемия започна през лятото и се свързва с увеличаването на броя на посетителите след пандемията - допълнено от събития като Седмицата на модата в Париж, но и резистентността на насекомите към инсектицидите. В доклад на ANSES, Френската агенция за безопасност на храните, околната среда и професионалното здраве, се отбелязва, че между 2017 и 2022 г. повече от едно на всеки десет домакинства е било заразено с дървеници.

Как можете да разберете дали в хотела или дом, нает в Airbnb, има дървеници?

Те могат да бъдат открити там, където спите. Махнете чаршафите и проверете шевовете на матрака. Явни признаци за наличието на дървеници могат да бъдат много малки черни точки, които показват изпражнения на дървеници, или петна от кръв. След като сте проверили леглото, преминете към други тапицирани повърхности, като столове, дивани и килими. Дървениците могат да оставят петна и по стените и зад рамки на картини, където понякога се крият. Друг категоричен знак за наличието им е ароматът на изгнили плодове или на кориандър в стаята.

Насекомите са с размерите на ябълкова семка - плоски, безкрили и кафяви на цвят. Дървениците не скачат, не летят и снасят бели яйца. Използвайте фенерчето на телефона си, за да прегледате всички тапицирани повърхности.

Как да се избавите от дървениците

На първо място: превенция. Когато се настаните в хотелската си стая или Airbnb, дръжте багажа си в банята, далеч от местата, където може да има дървеници. Ако сте имали нещастието да установите наличието на дървеници и да бъдете ухапани, Дейвид Кейн, доктор на медицинските науки и основател на Bed Bugs LTD, казва пред Independent: " "Използвайте сода за хляб и кубче лед - направете паста и я нанесете върху кожата за 30 секунди".

Бъдете бдителни и когато се приберете у дома след пътуване. Никога не поставяйте багаж върху легла, фотьойли или дивани, преди да сте ги проверили за нежелани нашественици.

Препоръчително е да изперете всички дрехи, независимо дали са били носени или не, в гореща вода при минимум 60 градуса и да ги оставите да изсъхнат на слънце или в сушилня на възможно най-висока температура.

Може ли нашествието дървениците да повлияят на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.?

"Няма заплаха за Олимпийските игри", заяви заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар пред френската телевизия LCI, според CNN. "Дървеници е имало и преди, ще има и след това". Дървениците обаче обичат тълпите и увеличаването на броя на посетителите може да изостри проблема, прогнозират експерти. Понастоящем френската столица е единственото място, където има многобройни съобщения за дървеници, но тези същества могат лесно да пътуват от Париж до други градове като Лондон например - и вероятно вече са го направили, заявяват специалисти.