Първа европейска авиокомпания обяви, че отменя изискването за носене на маски на борда на самолета за някои дестинации.

"Скандиневиън Еърлайнс" (Scandivian Airlines или известни още като SAS) обяви, че от 18 октомври пътниците могат да пътуват, без да покриват лицето си, в скандинавските държави Швеция, Норвегия и Дания.

Причина за решението е "отварянето на обществата и общите насоки от скандинавските власти", се казва в сайта на авиокомпанията.

Авиокомпаниите въведоха задължително носене на маски след началото на пандемията от COVID-19, а сега "Скандиневиън Еърлайнс" става най-големият авиопревозвач, който отменя правилото за всички пътници.

По-рано, през юли тази година, "Катар Еъруейс" експериментираха, като разрешиха на пътниците в бизнес класа да носят маска само по своя преценка. Това разхлабванена мерките обаче беше отменено и в момента маските отново са задължителни за всички пътници.

Пътниците на скандинавския превозвач ще трябва да носят маски, когато пътуват до дестинации, различни от Швеция, Норвегия и Дания, тъй като от компанията ще се придържат към препоръките на Агенцията за въздушна безопасност на Европейския съюз.

Към момента по данни на "Ройтерс" над 68% от населението на Швеция е ваксинирано, а за Норвегия и Дания цифрите са съответно 73% и 75%.