Продължава облекчаването на COVID мерките в много страни, а пътуването до все повече места е възможно с все по-малко формалности.

Ако ви предстои пътуване, ето какво трябва да знаете за новите правила и промени в различни страни, които са наскоро влезли в сила или влизат в сила от месец май 2022 г.

България

От 1 май всички, влизащи в България от други държави, ще могат да го направят, без да е нужно да представят сертификат за ваксинация, отрицателен тест или документ за преболедуване. 

Гърция

Изискването за здравни сертификати за ваксинация и преболедуване в Гърция отпада за периода 1 май - 31 август 2022 г. През този период няма да се изисква представянето на сертификат при влизане в магазини и заведения. От 1 май отпада и изискването за тест, ваксина или документ за преболедуване при преминаване на границата. Очаква се от 1 юни да отпадне и изискването за носене на маски на закрито. Вече не се изисква и предварителна регистрация преди влизане в Гърция.

Албания

Албания премахва всички оставащи ограничения и мерки, свързани с коронавируса от 1 май. Вече няма да се изискват тест или ваксина при преминаване на границата, няма да е задължително носенето на маски, а нощните клубове ще работят без ограничения. 

Швейцария

Швейцария отменя всички COVID изисквания за пътуване в страната от 2 май - няма да се изисква нито тест, нито сертификат за ваксинация или документ за преболедуване за преминаване на границата.

Малайзия

От 1 май страната премахава изискването за тестване при пристигане за всички ваксинирани чужденци и деца на възраст под 12 години. Премахва се и изискването за носене на маски на открито.

Ямайка

От средата на април преминаването на границата в Ямайка е свободно, както и преди пандемията. Отпадат всички изисквания на границата, остава задължително само носенето на маски на закрито.

Сингапур

От 26 април всички ваксинирани чужденци могат да пътуват до Сингапур без предварително тестване. За неваксинираните остават в сила строги правила - отрицателен тест, направен до 48 часа преди влизане в страната и задължителна 7-дневна карантина с още един тест на 7-я ден.

Хонконг

За първи път от 2020 г. Хонконг отваря границите си за чужденци от 1 май. Правилата за влизане в страната ще са строги - изискванията са всички пътници да са напълно ваксинирани, да имат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната, както и да имат резервация за една седмица в карантинен хотел.

Камбоджа

Камбоджа намали задължителната карантина за неваксинираните чужденци от две седмици на една. В последния ден от карантината си те трябва да си направят бърз тест. Правилата за ваксинираните засега остават без промяна - от тях не се изисква представяне на PCR тест. Страната възстанови и издаването на визи при пристигане.

Тайланд

От 1 май Тайланд премахва изискването за представяне на отрицателен PCR тест. Ваксинираните лица няма нужда да си правят тест при пристигане и са свободни да пътуват в страната, а неваксинираните трябва да останат под 5-дневна карантина, след което на 5-ия ден да си направят тест. Всички чужденци трябва да имат здравна застраховка с покритие поне 10 000 долара.

Мианмар

След като беше затворен повече от две години заради пандемията и военен преврат, в края на април Мианмар отвори границите си и възстанови международните полети до Янгон. Задължително е всички пристигащи чужденци да са напълно ваксинирани, да имат отрицателен PCR тест, както и да прекарат поне една нощ в хотела си, докато изчакват резултата от теста при пристигане.

ЮАР

Южна Африка стана поредната африканска страна, която отвори границите си с облекчени мерки. И ваксинираните, и неваксинираните туристи не се поставят под карантина. От неваксинираните единствено се изисква да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната.