Температурите се повишават не само в България, но и навсякъде в южните части на континента. На много места в Гърция днес термометрите отчитат стойности близки до 40 градуса (които се усещат като много повече).

Ако ви предстои пътуване или почивка по време на летните горещини, вижте какво можете да направите (дори когато обстоятелствата са такива, че нямате много голям избор).

Има стратегиите, които са логични, като да избягвате жегите, ако има как. Да не излизате навън по обяд. Да пиете много вода. Да носите светли и свободни дрехи (особено ако жегата е комбинирана с ниска влажност на въздуха).

Ето и още няколко не толкова очевидни съвета, които ще направят пътуването ви в горещите летни дни по-приятно.

Аклиматизирайте се

"Аклиматизация преди заминаването може да е много полезна," ако отивате на място, което е много по-топло от това, на което живеете, съветва професор Дейвид Дела-Джустина от Университета в Йейл, цитиран от "Уошингтън поуст". "Можете да го направите, като прекарвате по 30-40 минути в сауна или парна баня 7-10 дни преди отпътуването си. Това позволява на тялото ви да свикне с горещината и да засили способността на тялото ви да реагира като се поти достатъчно."

Липсата на аклиматизация е добра причина да не увеличавате климатика на макс, докато шофирате през лятото. Драстичната разлика от 18 на 37 градуса при излизане от автомобила ви причинява шок на тялото.

Как да разберете дали губите вода

Забелязали ли сте как в горещ летен ден може да изминат часове преди да ви се приходи по малка нужда? Урината ви тъмножълта ли е? Устата ви пресъхнала ли е? Това са все знаци, че сте дехидратирани. Истината е, че понякога дори не усещате как се случва това.

Много често е толкова горещо, че потта се изпарява веднага щом излезе на повърхността на кожата. Така нямате физическо усещане за изпотяване и нямате представа колко точно вода сте загубили и ако не вземете мерки, може да ви прилошее. Решението е едно: целенасочено пиене на вода и други течности в големи количества през целия ден.

Намалете алкохола и кафето през деня

Кафето и алкохолът са течности, но имат дехидратиращ ефект. Ако искате да се чувствате добре, оставете виното и бирата за прохладните вечери със свеж бриз, а през деня заложете на вода, фреш и билкови чайове (топли или студени).

Не забравяйте да проверявате налягането на гумите на колата си

Освен за себе си, в горещо време трябва да се погрижите и за колата си. Асфалтът се нагорещява много повече от температурата на въздуха, а триенето между гумите и пътя допълнително повишава градуса, което от своя страна увеличава налягането в гумите. Това води до две неща - по-бързо износване на гумите и по-висок разход на горивото. По време на дългите летни пътувания с автомобил често проверявайте налягането на гумите.