Предстои ни лято като никое друго.

От една страна, имаме шанс да пътуваме повече от всякога през последните месеци, а от друга, носим в сърцата си благодарността, че изобщо сме здрави и можем да пътуваме.

Независимо дали за вас това ще е "лято на реванша", в което ще наваксате с всички пропуснати заради пандемията пътешествия, или ще я карате по-леко, едно е сигурно - няма да страдате от недостиг на идеи, събития, фестивали и вълнуващи дестинации, които да включите в списъка си за пътешествия.

Ето 20 вълнуващи идеи за летни преживявания в България и наоколо, които да ви вдъхновят:

1. Влезте в пещера с мистична легенда. Знаете ли, че от Проходна ви гледат "очите на Господ", а за процепите в тавана на Деветашката пещера някои вярват, че са места за кацане на НЛО? Вижте 7 пещери в България с мистични легенди >>>

2. Минете по най-тясната уличка в Италия. Намира се в градчето Рипатрансоне и е широка едва 38 см в най-тясната си част!

3. Музикалните и други фестивали се завръщат! Независимо дали харесвате джаз, реге или рок, това лято можете да уплътните всеки уикенд с музикално събитие някъде в страната.

Снимка: iStock by Getty Images

4. Вижте Златния рог от новия панорамен трамвай в Истанбул. От 1 януари 2021 г. тръгна новата трамвайна линия Т5 в Истанбул. Трамваят не е нито туристически, нито с нещо по-специален от останалите освен с това, че минава през редица живописни квартали и паркове, които досега бяха трудно достъпни с градски транспорт. Пътниците се возят по трасе, което е успоредно на западния бряг на Златния рог (в европейската част на града) и на съществуващите улици, като на места трамваят минава по релси на пилони над водата.

5. Заведете децата на къмпинг. Научете ги да се ориентират по слънцето и да хвърлят "жабки" във водата. А за да не загубите разсъдъка си, вижте и нашите съвети от първа ръка за къмпинг с деца!

6. Вижте Долината на пеперудите на остров Родос. От началото на юни Долината на пеперудите на остров Родос се превръща е омагьосано място, където стотици хиляди крилати създания са привлечени от влагата и сладкия аромат на амбровото дърво. В резервата е изградена пътека, която минава през сенчеста гора и покрай река с водопади, а посетителите отвсякъде са заобиколени от пеперуди. Сезонът на пеперудите в Долината на пеперудите продължава до края на август.

7. Посрещнете слънцето в деня на лятното слънцестоене и на Джулай морнинг. Независимо дали ще изберете морския бряг, планински връх или покрива на някоя сграда в града, отпразнувайте тези специални летни дни с разкошна гледка.

8. Плувайте в естествен басейн в Гърция. Вижте нашата класация на 5 от най-красивите естествени басейни в южната ни съседка >>>

Снимка: iStock by Getty Images

9. Съберете си билки за чай. Вместо да търсите био чайове, излезте в планината и си наберете билки за зимна топлина в чаша.

10. Аплодирайте залеза на остров Санторини. Можете да ръкопляскате на слънцето където и да се намирате, но само в градчето Ия на остров Санторини ще го правите заедно със стотиците други туристи, които се събират всяка вечер за един от най-красивите залези на планетата.

11. Качете се на колело и стигнете с него от центъра на Бургас до Атанасовското езеро и Солниците. Там можете да се намажете с лечебна кал, да се носите в розова луга и за финал да се топнете в морето. Вижте подробности как да наемете колело и какво да очаквате по пътя >>>

Снимка: iStock by Getty Images

12. Излезте далеч от града, за да гледате звездите. В средата на август е метеорният поток Персеиди, по време на който десетки до стотици падащи звезди озаряват небето всеки час.

13. Включете се в някой от безплатните турове, които ще се проведат в няколко града това лято. В Стара Загора всяка събота сутрин през юли и август ще има тематична обиколка, а във Варна са планирани цели 100 безплатни туристически обиколки за лятото. В Банско летният календар е пълен с интересни и безплатни събития, а в Бургас ще има 22 тематични уикенда.

14. Ако заради пандемията отдавна не сте отскачали до Сърбия, сега можете да го направите. Освен обичайните маршрути на българските туристи, можете и да се отклоните до някое от тези 8 малко известни, но изумителни забележителности в Сърбия.

Снимка: iStock by Getty Images

15. Изпратете картичка до себе си, докато сте на почивка в чужбина. 

16. Отделете си някой приятен летен следобед за дрямка в хамак на плажа или в планината.

17. Изкачете планински връх, спете под звездите, посрещнете слънцето.

или друг спорт, който ще ви дава още повече поводи да сте близо до морето.

19. Световният ден на пикника мина, но лятото е пред вас, а възможностите за обикновени, необикновени и направо незабравими хапвания на чист въздух са безкрайни. Ако се чудите как да разнообразите пикника, вижте нашите 20 идеи за летен пикник, които ще се помнят чак до зимата!

Снимка: Unsplash

20. И най-важното: оставете най-хубавото преживяване за последния ден от почивката си. Проучванията сочат, че общият спомен зависи не само от най-силно емоционалното преживяване, но и от това, с което закриете ваканцията си.