Германия е поредната държава, която затяга мерките за влизане в страната и за редица дейности като посещение на ресторанти и ползване на обществен транспорт. Това се случва на фона на заплахата от новия щам Омикрон на COVID-19 и на рекордните нива на заболеваемост и почти пълните болници в някои провинции.

От 2 декември в цялата страна важат нови минимални изисквания, като провинциите, в които са наложени по-затегнати от минималните изисквания, могат да запазят своите правила.

След въвеждането на новите правила пътуването до Германия става почти невъзможно за тези, които не са ваксинирани. Дори и да имат право да влязат в страната, те няма да могат бъдат допускани до редица обществени места, включително ресторанти, музеи, големи спортни събития, нощни клубове и други. Освен това ще трябва да представят тест (PCR от последните 72 часа или антигенен от последните 48 часа), за да ползват обществения транспорт, включително влаковете.

Вече в цялата страна се изисква представяне на ваксинационен сертификат или документ за преболедуване за посещение на магазини за стоки, които не са от първа необходимост. Тези правила вече бяха в сила в някои провинции, но вече за минимален стандарт за цяла Германия.

Към момента граждани на държави с висок риск (към които спадат почти всички страни в света, включително и България) могат да влизат в Германия, дори и не по съществени причини, като правилата за тях са различни спрямо ваксинационния им статус.

Ваксинираните и преболедувалите COVID-19 през последните 180 дни, трябва да представят съответния документ на границата, след което могат да продължат пътуването си. Тези, които нито са ваксинирани, нито са преболедували, остават за най-малко 5 дни под карантина, след което могат да представят отрицателен тест и да бъдат освободени.

С новите правила, които са много близки до въвеждане на пълен локдаун за неваксинираните, както и със заявеното намерение на германските власти да направят ваксинацията задължителна, страната следва стъпките на Австрия, която вече обяви, че всички австрийци трябва да са се ваксинирали до февруари 2022 г.

Италия също въвежда подобни ограничения от 6 декември. Зеленият сертификат в страната ше е валиден само ако показва преболедуване или поставена ваксина, което означава, че неваксинираните и непреболедувалите няма да имат достъп до почти никакви обществени места - хотели, ресторанти и барове на закрито, музеи, нощни клубове, ски лифтове, културни центрове. Също така няма да могат да се качват на влакове, автобуси, фериботи и самолети в Италия. Местните медии нарекоха новата версия на сертификата "супер зелен сертификат". Новите правила ще важат поне до 15 януари, за да осигурят спокоен коледен сезон на ваксинираните.