Международното летище в град Мексико съобщи, че някои авиокомпании са решили да отменят полети заради повишената активност на вулкана Попокатепетъл, без да дава повече подробности, предадоха Ройтерс и БТА. 

Правителството обяви "жълта степен на тревога" заради активността на вулкана и във вторник предупреди, че на север-северозапад се носи облак от вулканична пепел, който може да стигне до столицата.

Попокатепетъл е активен стратовулкан, част от 900-километровия Трансмексикански вулканичен пояс и втората най-висока точка (5426 м) в Мексико след Пико де Орисаба - 5636 м. Името на вулкана буквално означава Пушещата планина. 

През 1947 г. голямо изригване поставя началото на продължаващата до наши дни непрекъсната вулканична активност.

На 21 декември 1994 г. Попокатепетъл изхвърля газ и пушек, който се разнася на радиус 25 км. Активността кара околните градове да се евакуират, а учените - да следят отблизо за възможни изригвания.

През декември 2000 г. се евакуират десетки хиляди души, предупредени от учените. Малко по-късно се регистрира едно от най-мощните изригвания на вулкана за последните няколко хиляди години.

Последната активност на вулкана бе през май миналата година. Тогава от него изригна газ, дим и пепел, което принуди мексиканските власти в страната да преустановят учебните занятия в три щата, а правителството повиши нивото на предупреждение за активността на вулкана. 

Около 25 милиона души живеят в радиус от 100 километра около Попокатепетъл.

Снимка: БТА/АП, Марко Угарте