Огряната от слънце Гърция с безкрайната си крайбрежна ивица, живописни плажове и хиляди малки и големи острови привлича милиони туристи от цял свят всяка година.

Дори в условията на днешната пандемия, обхванала планетата, страната продължава да е предпочитана туристическа дестинация. Туризмът е един от основните сектори на гръцката икономика и има съществен принос в брутния вътрешен продукт.

Географското положение на държавата, което позволява дълъг туристически сезон и разпознаваемост в световен мащаб обаче има и своята тъмна страна, а слънцето показва другото си лице.

В Гърция, както и в Средиземноморския регион като цяло, последствията от климатичните промени вече са повече от осезаеми.

Това лято страната беше обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса, които се задържаха дни наред. Горещините предизвикаха пожари, довели до опустошаването на големи площи от горски масиви. Огнената стихия унищожи цели екосистеми и доведе до обезлесяване на редица райони, които сега са изправени пред опасността от ново бедствие - наводненията.

Природните катастрофи в иначе слънчева Гърция имат своите сериозни финансови измерения.

Проучвания показват, че при покачване на средните температури с 5 градуса гръцкият туризъм ще претърпи огромни финансови загуби, което от своя страна ще застраши функционирането на икономиката като цяло.

Стрес тестове на Европейската централна банка сочат, че над 60 на сто от банковите кредити в Гърция, Испания и Португалия са изложени на опасност заради възможни природни бедствия като в Гърция процентът е най-висок - 90 на сто.

Експерти очакват удължаването на летния сезон и покачването на температурите в района да доведат до преструктуриране на сектора и промяна на нагласите на туристите при избор на дестинация. Това от своя страна ще доведе до допълнителни разходи както за държавата, така и за бранша като цяло.

Осъзнавайки опасностите, гръцкото правителство вече предприема серия от инициативи, а премиерът Кириакос Мицотакис заема активна позиция по отношение на справянето с проблемите, произтичащи от промяната на климата на планетата.

През септември Мицотакис събра лидерите на средиземноморските държави, с които да дискутира възможностите за действия. Изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което предложи Европа да създаде център за проучвания за алтернативно корабно гориво, което да позволи ефективното намаляване на вредните емисии при морските превози.

Мицотакис обеща Атина да се раздели с въглищата и да увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, инициира създаването на закон за зелен преход, заяви намерението на Гърция да развива ориентиран към опазване на околната среда туризъм.

Проява на това намерение е и изграждането на мрежа от зелени острови. Официален старт на инициативата ще бъде дадена на 5 ноември на малкото островче Халки от егейската островна група Додеканези отново в присъствието на Мицотакис. Това ще е първият гръцки еко остров, който сам ще си произвежда ток, полицията ще използва електрически автомобили, уличното осветление ще се управлява с помощта на "умни" системи, а туристите ще бъдат превозвани с лодка, задвижвана от система със слънчеви панели, изобретение на гръцка семейна компания.

С развитие на зелени дестинации Гърция ще се опита да предложи алтернативен туристически продукт, който да отговори на предизвикателствата, пред които се очаква да бъде изправен туризмът в световен мащаб и на промяната в нагласите на туристите, много от които оценяват положително стремежа за грижата към природата.

Дали обаче Гърция ще успее да подходи по-различно към предлагането на качествени туристически услуги и ще се приспособи към променящата се реалност още не е много ясно, тъй като често добре звучащи инициативи не се развиват достатъчно на местна територия.

Показателен за това е примерът с намиращата вече приложение в Европа идея за производство на ток чрез плаващи съоръжения в морето, които използват слънчева енергия. Парадоксално е, че подобен изключително подходящ за слънчевата средиземноморска държава проект още не е реализиран въпреки факта, че подобни паркове за зелена енергия има на места, където слънчевите лъчи трудно пробиват купестата облачност като Белгия, Дания, Швеция и Великобритания.