Всяка година в края на май и началото на юни Долината на пеперудите на остров Родос оживява.

Стотици хиляди пеперуди пристигат тук заради високата влажност и сладкия аромат на амбровото дърво. покриват дървета, храсти и цветя - наистина впечатляваща гледка!

Пеперудите идват тук за размножителния си сезон, а през септември си заминават.

Разгледайте снимки >>>

Пеперудите си почиват по стъблата на дърветата

Снимка: iStock by Getty Images

История на Долината на пеперудите

Допреди около век тази долина се наричала Пелеканос по името на роб, който се самоубил тук заради несподелена любов. Когато мястото станало популярно с пеперудите си, било прекръстено на Долината на пеперудите, а реката, течаща през долината, получила името Пелеканос.

Не се знае със сигурност дали пеперудите от вида Euplagia quadripunctaria rhodosensis са внесени от италианците, които се заселили тук през 20-те и 30-те години на миналия век или са обитавали мястото и преди това. Това, което се знае със сигурност, е че именно италианците разчистили непроходимата долина, за да бъде достъпна за почитателите на нежните крилати създания.

Какво ще видите в долината на пеперудите

Пеперуди по ствол на дърво в Долината на пеперудите

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Долината на пеперудите в резерват, в най-долната част на който има природонаучен музей и павилиони с изложени пеперуди. Следва приятен преход през каньон с водопадчета и сенчеста гора с дължина около километър и половина.

В началото ще трябва да се вглеждате специално, за да забележите пеперудите, които камуфлажно се сливат с дънерите, по които са накацали. В края на житейския си цикъл тези пеперуди трябва да пестят енергия, затова и прекарват голяма част от времето си в покой по дърветата в долината.

В най-горната част на пътеката се намира манастирът Калопетра.

Как да стигнете до Долината на пеперудите на остров Родос

Долината на пеперудите се намира в северната част на Родос, на около 25 км от град Родос и на 10 км от летището. Входът за парка в сезона на пеперудите е 5 евро, а работното му време е всеки ден от 8 сутринта до 7 вечерта.