Един от въпросите, по които има най-много спекулации през последните месеци, е кога Тайланд ще отвори границите си за туристи, без да им налага задължителната 14-дневна карантина, която е в сила в момента.

Тайландското правителство вече е готово с план и обяви, че чужденците ще бъдат допускани на остров Пукет без карантина от 1 юли 2021 г. Дотогава е предвидено да бъдат поставени близо 1 милион дози ваксини на жителите на острова, съобщава местното издание "Банкок пост".

Местните власти обявиха, че Пукет е без нито един случай на коронавирус вече 89 дни и островът има спешна нужда от туристи, за да възстанови икономиката си.

Чужденците, които посещават Пукет след 1 юли, ще бъдат проследявани с приложение за Covid-19, за да може бързо да се реагира при случай на зараза.

Специално проучване е установило, че чужденците биха посетили Пукет, ако няма карантина.

Пукет е силно зависим от туризма остров. По данни на властите средната месечна заплата на острова е била около 40 000 бата преди пандемията (около 2100 лева), но при липсата на туристи през февруари 2021 г. е паднала до 8000 бата (около 425 лева), а ако тенденцията се запази и няма туристи, се очаква да достигне 1964 бата (около 100 лева) до юли, което е под прага на бедността за Тайланд.

Тайландските власти обявиха, че подготвят план за отваряне на още няколко туристически капсули до 1 октомври - Патая, Чанг Май, Краби, Пханг Нга и Сурат Тани.