През миналия месец Регионалният исторически музей, чието поделение са галериите на първия подземен рудник "Старите рудници", приключи реализацията на проект "Подобряване на комуникацията с музейните публики". 

Освен виртуалната разходка, посетителите имат възможност да разберат повече за миньорския труд чрез светлинни табла с архивни снимки. Преживяването се допълва от възможността всеки да си направи снимка пред пано, което изобразява миньори от началото на ХХ век. Светлинните табла и паната са изработени специално за специфичните условия на подземния музей, допълва БТА.

Уникалният за Балканския полуостров музей отваря врати през 1986 г. Тридесет експозиционни ниши проследяват историята на въгледобива - от ръчния добив, през извоза на въглища с коне до съвременните механизирани комплекси. Галериите са с обща дължина 630 метра и са били в активна експлоатация от 1891 г. до 1966 г. В музея е експониран първият електролокомотив, заедно с контактна мрежа, произведен от "Сименс" за пернишката мина през 1925 г. Показана е и първата къртица, датираща от 1957 г. - прародител на сегашните мощни къртици, с които се копае столичното метро. В експозицията могат да се видят още автентичен минен телефон, защитен от огън, предпазни средства, различни уреди и екипировка.

Подземният минен музей е сред 100-те национални туристически обекта и се посещава от над шест хиляди души годишно. Въглищно камъче на 25 млн. години е най-предпочитаният сувенир, който туристите отнасят със себе си. Той е придружен със сертификат, указващ произхода му. На изхода дърво на щастието на пет млн. години изпраща посетителите.