Понякога човек иска не просто да пътува до някоя далечна дестинация, но да се позадържи за по-дълго. Ако перспективата да живеете пет месеца в Антарктида и да работите в най-отдалечената пощенска станция в света ви звучи изкушаващо, сега е моментът да лъснете автобиографията си.

Британската организация UK Antarctic Heritage Trust обяви, че търси екип, който да се занимава с пощата, като същевременно поеме и поддръжката на станцията Порт Локрой на остров Уинке и брои нарастващата популация на пингвините. Организацията за пръв път изпраща служители в Антарктида от началото на пандемията през 2020 г.

Остров Уинке е красиво място със снежни възвишения, но в обявата за работа има изрично предупреждение, че работната среда е "физически и умствено предизвикателство", заради което е препоръчително всеки кандидат да се консултира с личния си лекар, преди да подаде заявление за работа.

Снимка: iStock by Getty Images

За времето на службата си (от ноември 2022 до март 2023 г., когато е "лятото" в Антарктида) избраните кандидати ще трябва да обработят над 80 000 писма, както и да работят в магазина за сувенири, посещаван от туристите. Очакваните максимални температури през това време са около +10 градуса. 

"Като се има предвид естеството на ежедневните задачи за поддръжката на Порт Локрой, ние търсим кандидати с редица умения като опит в продажбите, културното наследство, консервацията и поддръжката на сгради, както и лидерството или мениджмънта", се казва още в обявата.

Тъй като избраните кандидати ще живеят заедно в затворено пространство в продължение на месеци, екипът по подбора им иска всеки да опише що за човек е, за да могат да комбинират хора със съвместими качества.

Снимка: iStock by Getty Images

На острова няма течаща вода (включително и за тоалетната), като всички провизии се доставят с кораби, а боклукът се изнася по същия начин. Служителите могат да се къпят на борда на пристигащите кораби. Стаите, в които ще живеят служителите, са описани като "обикновени, но удобни". Няма интернет, нито добро покритие на телефоните. 

Пристанището Порт Локрой е изградено през 1944 г. и в момента е едно от най-посещаваните места в Антарктида, включително и от туристическите круизи.