Представете си кръчма, до която не достигат пътища. За да изпиете бирата си точно там, трябва да направите преход от поне 29 км (това е най-краткият път от най-близкото шосе).

Ако не ви се ходи толкова много, можете да плавате 11 км с каяк по езерото Лох Невис, или пък да използвате не особено често потеглящия ферибот от Малег. Можете да си наемете и хеликоптер или яхта.

Идват и ентусиасти с канута.

Каквото и транспортно средство да са си избрали обаче, всички, които са изминали дългия път до малката кръчма "Олд фордж" не са пили толкова вкусна бира в живота си.

"Олд фордж" се намира в село Инвери, което е най-голямото населено място на полуостров Нойдарт. Селото официално е най-отдалеченото място във Великобритания (потвърдено от Рекордите на Гинес), що се отнася до отдалеченост като дистанция и време за пътуване от общата пътна мрежа на Острова. То е достъпно само по вода и по суша.

Съответно и "Олд фордж" е най-отдалечената кръчма във Великобритания, но въпреки сериозното усилие, нужно за достигането до заведението, то не се оплаква от липса на посетители.

Снимка: Wikipedia

Никой от клиентите не протестира от ограничения достъп до Wi-Fi (само до 18 часа) или от липсата на мобилна мрежа. Гледките към езерото Лох Невис, към зелените възвишения и към планините, сливащи се с морето, компенсират неработещите телефони в джобовете на посетителите.

По стените на кръчмата са окачени всякакви музикални инструменти - от китари до свирки и лъжици, които не са за изложба, а за ползване. Персоналът подканя клиентите да ги използват и да се включват в импровизираните джем сешъни, които често се заформят тук.

Освен бира заведението сервира и храна - предимно риба и морски дарове (миди, раци, скариди), уловени в околностите на "Олд фордж", прясно изпечен хляб и зеленчуци от градините на собствениците.

По официални данни в Инвери живеят 70 души, като някои от тях са отдалечени на километри от съседите си. В селото има няколко къщи за гости, две кафенета, един магазин и едно грънчарско ателие. Мястото привлича туристите с невероятната си, непокътната природа, и с необичайния живот на местните хора.