След като британското правителство обяви, че ваксинирането по заявка ще бъде абсолютно невъзможно, докато всички уязвими групи в страната не получат дозата си, във Великобритания се появиха специализирани ваканции с цел ваксиниране срещу Covid-19 в чужбина, съобщава Forbes. 

Услугата е скъпоплатена и към момента предлага на заинтересованите две ваксинационни дестинации - Дубай и Индия. 

В момента Дубай е един от световните лидери по брой ваксинирани. Към 16 януари в страната са осигурени малко над 18 дози на 100 души от населението по данни на Our World in Data. Ваксината е безплатна за всички жители на Дубай, но в емирството тя вече се предлага и на свободния пазар срещу заплащане. 

Пътуване с първа класа или частен самолет от Великобритания до Дубай заедно с включен престой, докато трае изчакването за втората доза, в момента се предлага на британския пазар за около 40 000 паунда. 

Стюарт Макнийл, основател на компанията “Найтсбридж Съркъл”, която предлага тази услуга, заявява: “За нас е жизненоважно да бъдем етични. Изрично отбелязваме, че всеки жител на ОАЕ вече е получил предложение да се ваксинира, а нашите клиенти на възраст под 65 години няма да могат да получат ваксината през нас.”

Другата възможна дестинация е Индия, където ваксината на “Астра Зенека” е налична на свободния пазар за около 10 паунда дозата. 

“Найтсбридж Съркъл” е клуб, в който годишният членски внос е 25 000 паунда (сума, която се заплаща отделно от пътуването с цел поставяне на ваксина). 

Великобритания в момента се намира в локдаун, който не разрешава на хората да напускат домовете си с цел ваканция, но биха могли да излизат за получаване на медицинска помощ, включително и за ваксиниране. Forbes прогнозира, че частното ваксиниране ще се развие като услуга в страната през следващите седмици, поне докато не стане възможно и в рамките на Обединеното кралство.