За пета поредна година пиринското село Брежани бе домакин на Празника на брежанския кестен. Той събира с много настроение хората и природата. Свързан е с надеждата и вярата, че природата и хората са безценно богатство.

Всяка година в ранна есен, когато узреят кестените, Брежани се готви за този свой обичан празник - преклонение пред даровете на природата и земята, пред най-вкусните кестени, които растат тук, в подножието на Пирин, разказа пред репортер на БТА Румяна Панова, председател на сдружението "Хора и традиции", което за пети пореден път организира празника.

Вижте снимки >>>

В подножието на Пирин планина природата ни е дала огромно, безценно богатство - кестена. Нашите прадеди са засадили гори и са ни ги оставят в наследство, а ние сме немарливи към това богатство. Но смятам, че с тази инициатива ще се опитаме да коригираме отношението към кестена, коментира Румяна Панова.

По традиция за празника местните хора посрещнаха стотици гости - ценители на вкусните кестени, с които Брежани се слави, и на кулинарните изкушения, приготвяни от тях.

На кулинарната изложба, подредена на дълга трапеза, вниманието привлякоха традиционни ястия, на които и кестенът придава неповторим вкус. Не липсваха и уханни домашни баници, питки, сладкиши, както и вкусни гозби на гости от Македония.

Музика, песни, танци и народно веселие огласиха площада в Брежани. В прекрасния ден от златната есен, когато хората прибират плодовете на земята и на своя труд, и шумната група на кукерите от Горната махала излязоха, за да прогонят злите сили и да наричат за здраве и плодородие.

Надълго и нашироко може да разказва за даровете на Брежани - неповторимите със своя вкус брежански кестени, Райна Гюрова, една от прочутите брежански баби.

Кестените стават за всичко, е нейното компетентно мнение, неслучайно някои ги наричат горски хляб, а бабините рецепти, в които те присъстват, не са забравени.

"От тях се прави супа, слагат се и в готвени ястия, обяснява опитната майсторка в кухнята. Приготвила съм тиквеник - с тиква, орехи и кестени. Направила съм също баклава - с орехи, трохички от хляб и кестени, става идеална работа! Направила съм и лангиди със сирене и кестени по рецепти от нашите стари баби".

Кестените, по думите на Райна Гюрова, са били сред основните продукти на трапезата на нашите деди и баби открай време.

Баба Райна обяснява и как се съхраняват най-добре кестените - най-трайни те били, ако си останат в "чушките", в бодливата обвивка. Така събрани в чували и цяла зима могат да стоят до пролет. Иначе по-трудно се запазвали. От майка си знаела, че едно време ги слагали и в пясък, заравяли ги.

А който не е хапнал от брежанските кестени, нищо не знае. Най-ранните зреят в средата на септември, месец по-късно са средните, а до края на октомври вече всички са узрели, обясняват жените. Зависи от времето. Когато има много валежи, ветрища, вятърът ги тръска, падат на земята и се събират под шумата.

"Природата прави брежанските кестени хубави - в подножието на Пирин сме, с въздуха, с всичките уханни билки в планината. Те лекуват и хората, лекуват и дърветата", разказва баба Райна.
"Кестеновите дървета растат сред билките, затова са толкова хубави, ароматни и сладки, пъстри и направо красиви", вдъхновява се жената от Брежани.
ИЗБРАНО