След двегодишно прекъсване Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща, като вече ще е с продължителност не един, а два дни. Организаторите от Общината са предвидили разнообразна програма с нови участници и ще очакват гостите на планинския град на 11 и 12 февруари, съобщава за БТА кметът на Априлци Тихомир Кукенски.

В съботния ден празникът ще започне в 9:00 часа с изпълнения на гайдарския състав от село Челопеч "Родопски полъх" с ръководител Стоян Маджаров. Сред гостите ще бъдат Валя Балканска и Петър Янев. 

Предвидени са и кулинарни конкурси с участието само на местни производители: "Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка", "Кулинарна изложба - базар за ястия със сланина", "Конкурс за домашна ракия - ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус".

На празника ще има и дегустации. Всички посетители имат възможност да вкусят от т.нар. бабина гозба, приготвена в големия "чорбаджийски тиган" от 30 кг. сланина, 500 яйца и 30 кг. праз лук.

Тази година няма да бъде спирано движението по републиканския път, както при предходните издания на празника, добави Кукенски.