Тропически и дъждовни гори, екзотични острови и диви плажове с критално чисти и тюркоазени сини води, безброй приключения за всеки вид турист, богата палитра от културни влияния и приветливи жители  - Hola, Панама!

Пристигането тук през зимата е най-благоприятно за плажна почивка. Температурата на въздуха не надвишава + 32 ° C, а на морскато вода е не по-ниска от + 23 ° C. В Карибско море водата е с няколко градуса по-топла, отколкото на брега на Тихия океан, но и в двата случая няма нужда от температурна адаптация.

Какво трябва да знаем за Панама

Джунглите на Панама покриват около 40% от географската площ на страната и са дом на разнообразна тропическа флора и животни, някои от които не се срещат никъде другаде по земното кълбо.

Родина на няколко индиански народа, като гуайми, куна и чоко, Панама е първата испанска колония на Тихия океан, след като при четвъртото си пътешествие (1502-1504 г. ) Христофор Колумб стъпва на нейния бряг. Три века по-късно Панама се отделя от Испания и образува Гран Колумбия с Нуева Гранада, Еквадор и Венецуела. Когато през 1831 г. Гран Колубмия е разпусната, Панама и Нуева Гранада създават Република Колумбия. Панама се отдели от Колумбия през 1903 г. с подкрепата на САЩ, което позволява на Инженерния корпус на армията на САЩ да построи Панамския канал между 1904 и 1914 г. През 1977 г. е постигнато споразумение, според което каналът ще бъде изцяло прехвърлен от Съединените щати в Панама до края на двадесети век, което се случва на 31 декември 1999 г.

Испанският език е официалният в страната и майчин на 93% от населението, религията - римокатолическа. Паричната единица е щатският долар, като местните монети се използват само като центове и се наричат балбоа.

Половината от 4,2-милионното население са метиси, близо четвъртък са негри и мулати, а останалата част са американски индианци, бели латиноамериканци, индийци и други азиатци. Този микс от етноси, завладяваща тропическа природа с най-разнообразния див свят от всички страни в Централна Америка, пленяват сърцето на всеки турист.

Бокас дел Торо

Снимка: iStock by Getty Images

Панама е една от малкото страни в света, която няма своя армия, защото, както казват панамците,"САЩ ни защитават". Освен това са извън зоната на ураганите.

Хората в страната не живеят по-богато от нас, но са по-приветливи, по-спокойни, дори лежерни, услужливи и внимателни, без да се натрапват. Цените са подобни на тези като в Европа, с една идея малко-високи от Гърция, например, Животът е пъстър и многообразен, навсякъде звучи латиномузика, един свят, в който животът на хората се е слял с природата.

Снимка: Лилия Чалева

Първа спирка в Панама - Бокас дел Торо

Сред най-популярните места за посещение в Панама е Бокас дел Торо - една от десетте провинции в страната, която предоставя уникално преживяване на всеки тип туристи. Ден след 12-часововия ми полет до Панама сити, това беше първата ми дестинация.

Има няколко варианта, за да стигнете до там. Всичко зависи от бюджтните ви възможности. Най-добрият, но и най-скъп е да вземете 45-минутен директен полет от Панама сити до столицата на архипелага - град Бокас в Исла Колон, което ще ви струва около 200 долара. Пътуването с автобус или кола от град Панама до пристанище Алмиранте в Бокас дел Торо ще ви отнеме около 9 часа, последвано от пътуване с лодка (35 минути) или пътуване с ферибот до град Бокас в Исла Колон (1,5 часа.). Пътуването с междуградските автобуси е най-евтино, но и най-дълго. Ако искате да съкратите част от него и да ви излезе под 100 долара, може част от пътя да вземете със самолет, а след това да се качите в автобус, така пътуването ви ще бъде около 6 часа. Аз лично избрах последния маршрут и не съжалявам, защото пътят до Бокас пресича континенталната част и пейзажът е впечатляващ.

Полетът със самолет бе по-малко от час, като към края пилотът благодари за избора да летим с тях, подкрепяйки местния бизнес. На  малкото летище, на което кацнахме пък служители ни привестваха като ВИП гости. С такси срещу 8 долара бързо стигнах до гарата, където почти веднага се озовах в малко автобусче "Тойота". Може би не знаете, но тази японската марка е №1 за коли в Панама.

Снимка: iStock by Getty Images

Пътешествието продължава през красиви тропически гори. Латинска музика звучи, шофорът в прекрасно настроение и все намира познати край пътя, които да поздрави с клаксон или да им извика през прозореца. Трябва да призная, че такива пътища не бях виждала досега - тесни и с наклони както природата ги е създала. Остри завои, почти 90-градусовите баири, но малкото автобусче ги взимаше без проблеми, макар и с бавна скорост. Така след 5 часа в ранния следобед стигнахме до Бокас дел Торо. Посрещна ни с топъл дъжд. Всъщност Карибите получават двойно повече валежи от тихоокеанското крайбрежие, но това ни най-малко не намалява уникалното им въздействие.

Снимка: Лилия Чалева

Бокас дел Торо - карибска екзотика и приключения по вода

Карта на Бокас дел Торо

Снимка: Лилия Чалева

Дните тук обикновено започват слънчеви, с дъждовни облаци, настъпващи след 14:00 ч. , но архипелагът е напълно извън пояса на ураганите. Посетителите са най-разнообразни - от туристи с раници, сърфисти и бохеми до изключително богати, които тръгват към курорти на отдалечени острови.

Панорамен изглед от Бокас дел Торо

Снимка: iStock by Getty Images

Град Бокас

Снимка: Лилия Чалева

Бокас дел Торо представлява оживената карибска култура на Панама. Намира се само на 32 км от Коста Рика и обхваща стотици острови в Карибско море. Природата тук е наистина забележителна. Островите са покрити с гъсти джунгли, които водят към прекрасни девствени плажове, изпръстени с тръстика и мангрови дървета.

Под кристалната нежна вода ви очакват безброй уникално красиви видове тропически риби и вълнуващи подводни приключения. Освен гмуркане, районът предоставя отлични условия за сърф, шнорхелинг, каякинг и др. Тук е и най-старият национален морски парк на Панама - Бастамиентос. Изобщо истински рай за всеки турист.

Острови Сапатила (Zapatilla Islands)

Снимка: Лилия Чалева

Къде да отседнете? Три са основните варианта - Остров Колон (Isla Colón), остров Каренеро (Isla Carenero) и Остров Бастиментос (Isla Bastimentos). И трите са страхотни опции и разположени близо един до друг, само на няколко минути с водно такси. Въпреки това, всеки остров има свой собствен чар.

Бастиментос - прочутият плаж Червена жаба (Red Frog Beach Island)

Островът е част от националния парк Бастиментос и носи името на миниатюрните червени жабки, които може да видите само на този остров. Наблюдавайте ги спокойно, няма никаква опасност, но не ги пипайте, защото са отровни. Живеят във влажна почва и слой паднали листа.

Червената жаба на остров Бастиментос в Бокас дел Торо

Снимка: iStock by Getty Images

Първото, което аз видях докато пътувах в морското такси към острова бе яхтеното пристанище Red Frog Beach Island Marina с десетките луксозни яхти.

Влизане на остров Червената жаба откъм пристанището на Selina Red Frog

Снимка: Лилия Чалева

Те могат да бъдат наети от по-заможните туристи за разходка или да се установят в тях за известно време.

Мангрови гори на остров Бастиментос

Снимка: Лилия Чалева

Морската стоянка откъм Selina Red Frog представлява малък мостик сред уникална мангрова гора, чийто клони на дърветата рисуват уникални фигури, вплетени в морето и над него. Сред тях е дървен мост, по който посетителите преминават.

Пристигане на свечеряване откъм яхтеното пристанище на Бастиментос

Снимка: Лилия Чалева

Очаква ви невероятна зеленина и това е напълно обяснимо заради дъждовната гора.

Ленивец

Снимка: Лилия Чалева

В клоните на дърветата може да откриете ленивци, застинали в клоните на дърветата или маймуни, които да прескачат от дърво на дърво. Птици огласят този приказен зелен рай, а колибри прелитат край цветни дървета. Ден след пристигането ми, сутрешното ми кафе премина и в компанията на прочутите мъничета - червените жабки, по размер почти колкото един нокът на ръка.

Сничка: Лилия Чалева

Тук се намира и един от от най-добрите плажове на Панама - Ред Фрог бийч.

Спокоен карибски плаж с палмово дърво. Остров Бастиментос, Бокас дел Торо

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: Лилия Чалева

Обилколка с морско такси може да ви доведе и до друг карибски райски кът - Isla Zapatillas.

Бокас дел Торо

Снимка: Лилия Чалева

Острови Сапатила (Zapatilla Islands)

Снимка: Лилия Чалева

Тези острови често заемат първите места в топ класациите в Панама. Това се дължи на факта, че имат статут на резерват и са напълно необитаеми, което кара посетителите да се чувстват сякаш са се върнали в праисторическите времена.

Остров Сапатила

Снимка: Лилия Чалева

Буйни тропически гори с палми и кокоси, бял пясък и чисто и прозрачно море с необичаен лазурен цвят и богат подводен свят. Това са напълно диви участъци от брега.

Плаж Червената жаба на остров Бастиментос в Бокас дел Торо Плаж Червената жаба на остров Бастиментос в Бокас дел Торо

Снимка: Лилия Чалева

Има 761 документирани вида птици в архипелага Бокас дел Торо, от 1,009 вида в страната Панама. За сравнение в САЩ има 1,150 вида птици, а в Коста Рика, която е известна в цял свят със своето разнообразие от птици, има  942.

Остров Сапатила

Снимка: Лилия Чалева

Бокас дел Торо - на път към рибен ресторант на вода

Снимка: Лилия Чалева

Подводният живот в Бокас е също богат на коралови градини и рифове, тропически риби и морски костенурки.

Шнорхелинг

Снимка: iStock by Getty Images

Водните таксите, които возят само за по няколко долара, обикновено включват гмуркане с шнорхел, но тези лодки са претъпкани с до 20 души. Затова може да направите частна обиколка за по-малко хора с туристическа агенция, която да ви струва $30 на човек. Турът включва и наблюдение на делфини, както и залив с малки морски звезди.

Делфин

Снимка: iStock by Getty Images

Бокас - нощен живот и забавления

Следващата спирка в Бокас дел Торо е Остров Колон, именуван от Христофор Колумб при откриването му и дом на столицата на архипелага. Бокас дел Торо е бил убежище за пирати през 1600-те и 1700-те години. Тези нападатели често са атакували кервани със съкровища и кораби, пътуващи към Испания. През 1899 г. голямата американската компания United Fruit Company, която по-късно става Chiquita Banana, се установява в град Бокас. Много от дървените колониални сгради, които все още съществуват, са построени именно от тази компания, която днес генерира огромни печалби в международната търговия с плодове и световната икономика като цяло.

Центърът на града впечатлява със своята автентична атмосфера и създава усещането за връщане назад във времето. Тук няма високи сгради, всичките са на по няколко етажа и в колониален стил. Пътната настилка на улиците сякаш не е виждала ремонт от години, но на никой местните жители явно не прави впечатление това и без много да му мислят превземат дупките по тях.

Исла Колон има усещането за малък остров, но постоянният поток от туристи и забавната, гостоприемна международна общност правят животът тук интересен. Такситата в Бокас предимно взимат по 3 долара на човек, без значение от разстоянието. Ако се качат двама души, вмемат по 3 долара от всеки т. е. общо 6, ако се качат трима - 9 долара, а при четирима - 12. Предимно не говорят английски, но пък не им и трябва много, защото произнасянето на адреса веднага ги ориентира. В повечето случаи дори познават собственика, защото градът няма дори и 20 000 жители.

Докато сте на остров Колон ви препоръчвам да отидете до плаж Морска звезда. Символът на това място е голямата морска звезда, защото заливът е пълен тези красиви морски обитатели.

Плаж Морска звезда

Снимка: iStock by Getty Images

Гледката е приказна.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако сте нацелели и петък, докато сте на остров Колон, и сте готови за парти - изборът е еднозначен - The Filthy Friday - едно от най-лудите партита, на които съм била. Музиката и напитките са нон стоп. Алкохолът се налива в специални парти чаши и всяка поръчана напитка струва само 5 долара. Това е евтино като се има предвид, че за коктейл обикновено в заведение в Панама се плаща по 9-10 долара плюс 7% такса върху сумата.

Петъчното щуро парти в Бокас

Снимка: Лилия Чалева

Танцовият маратон започва на обяд, включва 3 бара на 3 различни острова в морето и приключва вечерта.

След като приключите с един бар, отивате в следващия чрез парти лодка.

Банските са задължителни за дрескода, защото купонът включва и къпане в морето.

The Filthy Friday завършва с впечатляваща заря и огнен танц.

Морските таксите возят само до 21 часа. Така че имайте това предвид, ако решите да останете до по-късно, а сте отседнали на друг остров.

 

 

Време е за следваща дестинация - красивите карибски плажове на Коста Рика и срещата ми с енот на морския бряг, за която ще разкажа следващия път.